photo_2015-12-18_15-22-39.jpg

تمام کشور هایی که از بخش کشاورزی حمایت می کنند و یارانه به کشاورزان می دهند از سیستم شفاف قیمتی استفاده می کنند و در کشور ما تنها مکانی که شفافیت قیمت کالا وجود دارد بورس کالا است، زیرا در بورس کالا کشف قیمت به صورت عادلانه صورت می گیرد.

به گزارش «پایگاه خبری بورس کالای ایران»، یکشنبه گذشته در جلسه هیأت دولت به ریاست دکتر روحانی، عرضه دو محصول جو و ذرت تولیدی کلیه استان‌های کشور در بورس کالای ایران مورد تصویب قرار گرفت، که حاکی از اعتماد دولت به بازار سرمایه است.

هیأت دولت به منظور کمک به ارتقای کیفی محصولات و تولیدات کشاورزی و نیز امکان تأمین مالی موردنیاز با استفاده از نقدینگی موجود خریداران و سیستم بانکی، محصولات ذرت و جو را در کلیه استان‌ها به منظور عرضه در بورس کالای ایران در سال ۱۳۹۵ تعیین نمود.

**اعتماد دولت به بازار سرمایه

بر اساس این گزارش، اجرای موفقیت‌آمیز طرح قیمت تضمینی بر روی محصول ذرت استان خوزستان به عنوان بزرگترین تولیدکننده ذرت در کشور طی سال گذشته که با همکاری بورس کالای ایران و وزارت جهاد کشاورزی و نهادهای زیرمجموعه محقق شد، دولت را بر آن داشت تا در سال جاری عرضه دو محصول جو و ذرت تولیدی کلیه استان‌های کشور را به بورس کالای ایران بسپارد که حاکی از اعتماد دولت به بازار سرمایه است.

سال ۹۴ هیأت دولت به‌صورت پایلوت و آزمایشی عرضه جو استان کرمانشاه و ذرت استان خوزستان را در بورس کالای ایران مورد تصویب قرار داد، که در پی اجرای طرح در استان خوزستان، افزون بر ۱۹۰هزار تن ذرت به ارزش بیش از ۱۱۹۲ میلیارد ریال از محصولات کشاورزان ذرت‌کار خوزستانی در بورس کالای ایران موردمعامله قرار گرفت.

**دستآوردهای طرح قیمت تضمینی در اقتصاد ملی

به گفته کارشناسان، از جمله دستآوردهای اجرای ماده ۳۳ قانون افزایش بهره‌وری بخش کشاورزی در قالب طرح قیمت تضمینی در عرصه اقتصاد ملی، می‌توان به کاهش بار مالی دولت، حمایت کارآمدتر از بخش کشاورزی، محدود شدن فعالیت‌های غیرمولد و ارتقای شفافیت اشاره کرد. ضمن آن‌که در بخش کشاورزی نیز با اجرای این طرح ملی، ارتقای استاندارد محصولات کشاورزی و کاهش ضایعات به واسطه دقت بیشتر در کنترل کیفیت محصول، پرداخت به‌موقع وجوه کشاورزان، آشنایی کشاورزان با مزیت‌های بازارهای مالی و فراهم شدن امکان ایجاد زمینه برنامه‌ریزی بهتر برای کشت سال‌های بعد حاصل می‌شود.

با توجه به اهمیت این موضوع با یکی از مدیران کارگزاری فعال در حوزه بورس کالا گفتگو کرده‌ایم.

حسن رضایی‌پور مدیرعامل کارگزاری اقتصاد بیدار در گفتگو با جهان اقتصاد در مورد مصوبه اخیر هیأت دولت گفت: در سال گذشته معاملات محصولات کشاورزی در بورس کالا به صورت پایلوت در استان خوزستان اجرا شد، به‌طوری‌که ۱۷۰هزار تن ذرت از طریق معاملات گواهی سپرده در راستای اجرای ماده ۳۳ قانون افزایش بهره‌وری در بورس کالا معامله شد. با پی‌گیری‌هایی که انجام شده، مقرر شد دو محصول جو و ذرت فقط در بورس کالا معامله شود.

شنیده‌ها حاکی از آن است که تغییراتی در نحوه عرضه این کالاها روی داده ‌است. بدین‌جهت بنده با دوستان بورس کالا تماس گرفتم و آنان گفتند که بخشنامه‌ای از سوی وزارت‌خانه به بورس کالا ارسال نشده‌است تا دقیقاً مشخص کند در کدام استان‌ها و با چه سازوکاری باید این معاملات انجام شود.

شنیده‌ها حاکی از آن است که این دو محصول به دو صورت در بورس کالا عرضه می‌شود. اول معامله گواهی سپرده، یعنی کشاورز محصول خود را به انبار داده، و انبار قبضی به کشاروز می‌دهد و کشاوز قبض انبار را در بورس کالا به فروش می‌رساند، و دوم این است که محصولات کشاورزی مستقیماً ازطریق تالار فیزیکی عرضه شود.

آن‌چه که کشاوزان را تشویق به عرضه محصولات خود در بورس کالا می‌کند، پولی است که طی ۷۲ ساعت به حساب کشاورز بابت اصل مبلغ معامله واریز می‌شود، همچنین مابه‌التفاوت از طرف دولت تا ۱۵روز (اما آمارها نشان می‌دهد تا دوماه هم طول کشیده‌است) به حساب کشاورز واریز می‌شود.

وی درباره گسترده شدن معامله محصولات کشاروزی از دو محصول به چندین محصول گفت: برای این که تنوع محصولات کشاروزی را در بورس کالا افزایش دهیم باید امکانات و زیر ساخت های آن فراهم شود. یکی از موارد دیگر ابلاغیه ها است که از سوی دولت باید ارائه گردد.

**کاهش هزینه‌های دولت با رونق یافتن بورس کالا

دولت همه‌ساله بودجه بسیار بزرگی برای خرید تضمینی پیش‌بینی می‌کند، و بعد از آن باید هزینه‌های هنگفتی را برای نگه‌داری کالا در انبار، فاسد شدن محصول و سایر هزینه‌ها خرج کند، بنابراین با فروش محصولات کشاورزی در بورس کالا، دولت هزینه‌های خود را کاهش خواهدداد، به‌شرطی‌که زیرساخت‌های آن را فراهم کند، به‌عنوان نمونه انبارهای موردنیاز در سراسر کشور تأمین شود. همچنین دولت باید اطلاع‌رسانی جامعی در خصوص مزیت‌های بورس کالا برای کشاورزان صورت دهد. یکی دیگر از مواردی که می‌تواند کشاورزان را برای عرضه محصول خود در بورس کالا ترغیب کند، پرداخت مابه‌التفاوت در کمترین زمان است.

**بورس کالا قیمت محصولات کشاورزی را شفاف می‌کند

تمام کشور هایی که از بخش کشاورزی حمایت می کنند و یارانه به کشاورزان می دهند از سیستم شفاف قیمتی استفاده می کنند و در کشور ما تنها مکانی که شفافیت قیمت کالا وجود دارد بورس کالا است، زیرا در بورس کالا کشف قیمت به صورت عادلانه صورت می گیرد.

**بورس کالا کیفیت محصولات کشاورزی را افزایش می‌دهد

یکی از مزیت‌های بورس کالا افزایش کیفت محصولات کشاورزی است، زیرا طبق دستورالعمل، کالاهایی که وارد انبار بورس می‌شود، باید از استانداردهای اولیه برخوردار باشد، بنابراین بورس کالا کشاورزان را به سمت تولید محصول استاندارد هدایت می‌کند. در عین حال با استاندارد شدن محصولات کشاورزی راندمان افزایش خواهدیافت، بنابراین تولید محصولات با کیفت افزایش خواهدیافت. همچنین باید توجه داشت که بورس کالا تولیدات محصولات کشاورزی را افزایش نمی‌دهد، زیرا افزایش تولید به متغیرهای دیگری وابسته است.

**بورس کالا بهترین مکان برای خریداران محصولات کشاورزی

وی درباره مزیت‌های بورس کالا برای خریداران محصولات کشاورزی گفت: محصولاتی که به‌صورت استاندارد وارد انبارهای بورس می‌شود، از نظر فنی به‌طور مستمر ارزیابی می‌شوند، تا این محصولات استاندارد را به‌صورت استاندارد نگه دارند، و به صورت استاندارد تحویل خریدار دهند.

تجربه‌های خرید تضمینی نشان می‌دهد، کالاهایی که وارد انبار شده‌است با بی‌دقتی نگه‌داری شده، به‌طوری‌که محصولات خراب، فاسد و یا کیفیت آن کاسته شده‌است، و خریداران عمدتاً از کیفیت محصولات ناراضی بوده‌اند. اما در بورس کالا انباردار به واسطه تضامینی که در بورس کالا دارد، موظف به نگه‌داری در بهترین شیوه است. بنابراین خریداران به بورس کالا اعتماد کامل دارند.

 

منبع: جهان اقتصاد

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

آخرین اخبار

پربازدیدترین‌ها

بازار جهانی

آموزش

کلیدواژه ها