دیدگاه
-
یادداشتی از سید فواد حسینی کارشناس بازارهای مالی
بدون نیاز به خرید فیزیکی از تغییرات قیمت نقره بهرهمند شوید
سید فواد حسینی کارشناس بازارهای مالی در یادداشتی، مزیت های ورود نقره به بازار سرمایه را مورد بررسی قرار داده است.
-
یادداشت؛
فرصت طلایی راهاندازی بورس غلات در بریکس
تأثیرگذاری بر بازارهای بینالمللی و شریانهای اقتصادی حیاتی خاص برای به دست آوردن اهرم اقتصادی نمونهای از جمله راهبردهایی است که «بریکس» بهتازگی در قالب راهاندازی بورس غلات به دنبال تحقق آن است.
-
رحمان آراسته در یادداشتی بررسی کرد؛
نقش صندوقهای کالایی در آرامش بازار طلا
گسترش و توسعه بازار صندوقهای کالایی و ابزارهای مالی مبتنی بر طلا در بورس کالای ایران، علاوه بر پاسخگویی به نیاز سرمایه گذاران، فعالان بازار و عموم مردم، با توجه به جذب نقدینگی از بازارهای غیررسمی موازی به مبادلاتی رسمی و شفاف، کمک شایانی به دولت در جهت سازماندهی سیاستهای پولی و کنترل نوسانات بازار طلا می کند؛ به طوریکه امروز خالص ارزش داراییهای صندوقهای طلا در بورس کالا ۲۰ هزارمیلیارد تومان است.
-
یادداشت
ساده ترین استراتژی در قراردادهای اختیار معامله صندوق طلا چیست؟
قرارداد اختیار معامله بر روی واحدهای سرمایهگذاری صندوق طلای کهربا در حالی از روز اول مردادماه به عنوان یک قرارداد جدید در بورس کالای ایران راه اندازی می شود که خاصیت و مزیت اصلی این قرارداد، پوشش ریسک سرمایه گذار و به نوعی بیمه سرمایه او در برابر هر گونه تحول در بازار است. به همین منظور آناهیتا فولادی فر، رییس اداره توسعه دارایی های پایه بورس کالای ایران در یادداشتی، کارکرد قرارداد اختیار معامله صندوق طلا را با ذکر یک مثال و به زبان ساده توضیح داده است.
-
پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان
امیر کشورزاد کارشناس حوزه مالیات در یادداشتی به تشریح قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان مالیاتی پرداخته است که درادامه از نظر می گذرد.
-
آتی شمش طلا، ابزار کارآمد برای پوشش ریسکِ نوسانات نرخ ارز
قراردادهای آتی شمش طلا یکی از ابزارهای کارآمد برای پوشش ریسک نوسان نرخ ارز است. در یادداشت پیشرو سلمان یزدانی به بهانه راهاندازی قراردادهای آتی شمش طلا در بورس کالا که قرار است به زودی انجام میشود، سعی کرده از این زاویه به اهمیت و کارکرد قراردادهای آتی شمش طلا بپردازد.
-
یادداشت
قرارداد آتی شمش طلا، سکانس جدید و طلایی بورس کالا
محمد حقانی نسب رئیس اداره توسعه ابزارهای مالی بورس کالای ایران پیرو راه اندازی معاملات قراردادهای آتی شمش طلا در بیستم فروردین ماه جاری در یادداشتی که در ادامه از نظر می گذرد به معرفی، تشریح کارکرد این قراردادها و جذابیت های معاملاتی آن پرداخته است.
-
در باب اهمیت فروش بورسی خودرو
بورس کالا شفافترین شیوه فروش خودرو است
در باب اهمیت عرضه خودرو در بورس کالا سخن بسیار رفته است اما مخالفان همچنان بدون شناخت به انتقاد از بستر بورس کالا در باب فروش بورسی خودرو میپردازند. نوشتار پیشرو به این پرسش پاسخ داده که بورس کالا چرا در شرایط فعلی میتواند شفافترین شیوه فروش خودرو باشد.
-
صنعت خودرو به دنبال رونق است
زنده شدن امید خودروسازان با دست نامرئی بازار
با تجربه عرضه خودرو در بورس کالا و کشف قیمت محصول ها در تقابل عرضه و تقاضا به جای رویه قیمت گذاری دستوری، خودروسازان اکنون نسبت به بهبود شرایطشان امیدوار شدند و به نظر میرسد با تداوم عرضهها و احتمال عرضه همه خودروهای پرتیراژ در بورس کالا، شرایط به نفع خودروسازان به جای دلالان تغییر میکند.
-
گواهی سپرده شمش طلا از راه می رسد
سرمایه گذاری آسان تر در بازار طلا
گواهی سپرده شمش طلا قرار است به زودی در بورس کالا راه اندازی شود. اجماع تمامی کارشناسان بازارهای کالایی این است که قامت جدید برای شمش طلا شرایط را برای سرمایهگذاری آسان میکند. نوشتار پیشرو از احمد بیات، مدیر کالایی کارگزاری نهایت نگر از این زاویه به اهمیت این موضوع میپردازد.
-
دیدگاه
شمش طلا در جیبِ سرمایهگذاران خُرد
زمزمه های راه اندازی معاملات گواهی سپرده شمش طلا در بورس کالای ایران به گوش می رسد، معاملاتی که به اعتقاد کارشناسان با افتتاح معاملات آتی و اختیار پس از گواهی سپرده شمش طلا، پازل ابزارهای مالی مبتنی بر طلای بورس کالا را تکمیل می کند و می تواند سرمایه های خرد را به سمت معاملاتی امن و جذاب سوق دهد. در یادداشتی که در ادامه می خوانید حسین زمانی، معامله گر آتی و گواهی سپرده کارگزاری تدبیرگران فردا به بررسی مزیت ها و ویژگی های معاملات گواهی سپرده و همچنین قرارداد آتی شمش طلا می پردازد.
-
دیدگاه | صنعت خودرو در ایران نجات مییابد؟
کل زیان ایران خودرو فقط با فروش ۲۰۷ در بورس کالا پوشش داده میشد!
تفاوت رویکرد فروش خودرو در بازار شفافی همانند بورس کالا به جای ایجاد رانت و فساد با قیمتگذاری دستوری بسیار زیاد است. در این نوشته میخواهیم به این موضوع بپردازیم که چرا باید میان قیمتگذاری تکلیفی و سازوکار شفاف عرضه و تقاضا، مکانیزم عرضه و تقاضا را برگزید. براساس صورتهای مالی ایران خودرو در سال گذشته نزدیک ۷۹ هزار دستگاه خودرو پژو ۲۰۷ تولید شده است. اگر بنا بود ایران خودرو با عرضه در بورس کالا و نه قیمت دستوری، تنها همین خودرو را به فروش برساند و به ازای هر خودرو، ۱۴۰ میلیون تومان بیشتر به ایران خودرو به جای دلالان میرسید، کل زیان ایران خودرو در سال گذشته پوشش داده میشد.
-
به زبان ساده | چگونه در بورس کالا خودرو بخریم؟
چگونه در بورس کالا خودرو بخریم؟ چه مراحلی لازم هست که بتوانیم خودروی موردنظرمان را خریداری کنیم. در گزارش پیشرو به صورت ساده مراحل ثبت نام خرید خودرو تشریح شده است.
-
یادداشت
افزایش کارایی بازار مشتقه با معرفی قراردادهای اختیار آتی
قراردادهای اختیار آتی زعفران نگین در راستای مدیریت ریسک بهتر سرمایهگذاران از امروز در بورس کالای ایران راهاندازی شد؛ در همین زمینه سرپرست مدیریت مطالعات اقتصادی و امور بین الملل بورس کالا در نوشتاری کوتاه به تشریح افزایش کارایی بازار مشتقه با معرفی قراردادهای اختیارمعامله مبتنی بر قراردادهای آتی میپردازد.
-
یادداشت
متنوع سازی ابزارهای مدیریت ریسک با اختیار معامله مبتنی بر آتی
بورس کالای ایران در راستای متنوعسازی ابزارهای مدیریت ریسک به تازگی از راهاندازی قرارداد اختیار معامله مبتنی بر قرارداد آتی زعفران در روز ۲۱ آبان ماه سال جاری خبر داده است؛ رئیس اداره توسعه ابزارهای مالی بورس کالای ایران در نوشتار زیر به بررسی سازوکار این ابزار جدید و اهمیت آن در متنوع سازی ابزارهای مدیریت ریسک در بورس کالا پرداخته است.
-
یادداشت محمدعلی بُد درباره اهمیت ورود سیمان به بورس کالا
موقعیت سیمان بعد از عرضه در بورس کالا/ دستاوردها و موفقیت ها
سیمان بعد از ورود به بورس کالا در چه موقعیت قرار گرفت. کارشناسان مهمترین دستاوردهای عرضه سیمان در بورس کالا را در چه میدانند. یک فعال در صنعت سیمان از این زاویه به اهمیت عرضه سیمان در بورس کالا میپردازد.
-
مزایای عرضه خودرو در بورس کالا
شرط مهمی که برای موفقیت عرضه خودرو در بورس کالا نیاز هست
عرضه خودرو در بورس کالا به سود بیش از ۱۰۰ هزار میلیارد تومانی دلالان در بازار خودرو کشور پایان میدهد و به جای آن، این سرمایه بین خریداران واقعی و خودروسازان تقسیم خواهد شد. اما الزاماتی نظیر «عرضه منظم، مستمر و کامل خودروها در بورس کالا» برای تحقق این هدف ضروری است.
-
مزایای عرضه خودرو در بورس کالا
بورس کالا به سود ۱۰۰ هزار میلیارد تومانی رانت بازان پایان میدهد؟
تفاوت فاحش قیمت کارخانه خودروها با بازار غیر رسمی شرایطی را رقم زده است که خریداران واقعی امکان دسترسی مستقیم برای خرید خودرو با قیمت مناسب را ندارند و خودروسازان نیز هیچ بهرهای از افزایش قیمتها نمیبرند. بزرگترین برنده این شرایط دلالان خودرو هستند که بر اساس تخمینها سالانه بیش از ۱۰۰ هزار میلیارد تومان از محل اختلاف قیمت خرید و فروش خودروها در بازار سود کسب میکنند.
-
ظرفیت عرضه های بورسی در بهبود بازار خودرو
چرا باید عرضه خودرو را به بورس کالا سپرد و چرا باید سازوکار بورس کالا را مهم و با اهمیت دانست. رضا آریاراد از این زاویه به ظرفیت ها و پتانسیل های بورس کالا با بهره گیری از سازوکارهای عرضه و تقاضا در راستای بهبود بازار خودرو می پردازد.
-
یادداشت
چرا باید از عرضه خودرو در بورس کالا حمایت کنیم؟
بخش عمده ای از سود حاصل از معاملات فعلی در سیستم قرعه کشی خودرو به جیب عده ای دلال و واسطه میرود اما از چهارشنبه گذشته ورود خودرو به بورس کالا با دو محصول گروه بهمن یعنی کارا دو کابین و تک کابین کلید خورد تا امیدها برای احیای خودروسازان و در مقابل حمایت اصولی از مصرف کنندگان خودرو زنده شود.
-
در باب یک راهکار قابل اعتنا
عرضه خودرو در بورس کالا به نفع خودروسازهاست
آیا عرضه خودرو در بورس کالا به نفع خودروسازان است. این عنوان پرسشی است که در یک یادداشت کوتاه میخواهیم به آن پاسخ دهیم.
-
کالاخبر گزارش می دهد؛
آنالیز معاملات آپشن بورس کالا در سال ۱۴۰۰/ پیش بینی افزایش اقبال معامله گران به اختیار معامله ها
کالاخبر: بورس کالا در حالی ۱۰ رکورد تاریخی معاملات را با ارزش ۶۶۵ هزار میلیارد تومان در سال ۱۴۰۰ به ثبت رساند که اقبال بالای معامله گران به بازار قراردادهای اختیار معامله در ماه های پایانی سال ۱۴۰۰، نوید رونق و رشد چشمگیر این معاملات در سال جاری را می دهد. در این گزارش به بررسی بازار اختیار معامله زعفران و سکه به همراه میزان استقبال معامله گران در سال ۱۴۰۰ پرداخته ایم.
-
یادداشت
چگونه کالاهای فیزیکی اوراق بهادارسازی می شود؟
چگونه کالاهای فیزیکی قابلیت اوراق بهادارسازی را دارند و چنین قابلیتی چه مزیت هایی می تواند به دنبال داشته باشد؟ مطلب پیش رو از این زاویه قصد دارد به اهمیت این موضوع بپردازد.
-
یادداشت؛
خروج از انحصار با عرضه گندم در بورس کالا
در خصوص تامین مناسب گندم به عنوان کالای استراتژیک، اقدامات و راهکارهای متعددی مطرح است که به نظر می رسد هر یک از راهکارها باید هم اولویت بندی و هم هزینه - فایده شود. یادداشت مزبور از این بابت با تشریح وضعیت فعلی شرایط تولید و تامین گندم، به اهمیت عرضه در بورس کالا پرداخته است.
-
وال استریت ژورنال در گزارشی تحلیلی منتشر کرد
بازیگری در بازار نفت بدون روسیه
در حالی که قیمت نفت به سطوحی رسیده است که حتی از قبل از بحران مالی سال ۲۰۰۸ نیز دیده نشده بود، صنعت انرژی یک پرسش غیر قابل تصور دارد اینکه اگر مجبور شود نفت روسیه را کنار بگذارد، چگونه می تواند با آن کنار بیاید؟ یادداشت زیر در پی پاسخ به این پرسش است.
-
در باب اهمیت سازوکار عرضه و تقاضا در تخلیه التهاب بازارها؛
چرا بورس کالا بستر مناسب تخصیص بهینه منابع است؟
چرا بورس کالا میتواند نزدیکترین و مطمئن ترین بستر برای تخصیص بهینه منابع و رهایی اقتصاد ایران از قیمت گذاری دستوری باشد؟ پرسش مهمی که پاسخ آن را در گزارش زیر مرور می کنیم.
-
یادداشت؛
رقابت منفی صنایع رانتخواه
انرژی و مواد اولیه ارزان باعث شده برخی صنایع برای بهبود و بهروزرسانی فناوری خود هیچ تلاشی نکنند؛ محمد حسنی سعدی در یادداشتی که در ادامه می خوانید به تشریح آفت سیاست های حمایتی، ناکارآمد و کم بازده پرداخته است.
-
یادداشت؛
تجربه مدرن و شفاف مناقصات در بستر بورس کالا/ شنبه نخستین عرضه کنتور سه فاز به شیوه مناقصه
در کشور ما مناقصات در حوزه های مختلفی همچون راه و ساختمان، آب و فاضلاب، نفت، گاز و پتروشیمی و سایر صنایع انجام می شود اما مشکلاتی همچون شفاف نبودن قیمت ها و در دسترس نبودن اطلاعات مناقصه برای تمام ذی النفعان سبب شد که نیاز به بستری شفاف جهت انجام مناقصات بیش از پیش احساس شود و با توجه به ظرفیت بورس کالای ایران، از سال ۱۳۹۹ تابلوی مناقصات در بورس کالا شروع به فعالیت کرد؛ در این یادداشت به بررسی مزایای انجام مناقصات در بورس کالا نسبت به شیوه عرف آن می پردازیم. شنبه پیش رو (۱۸ دی ماه ۱۴۰۰) مناقصه نوع جدید کنتور برق با عنوان کنتور سه فاز در بورس کالا برگزار می شود.
-
یادداشت؛
ثبات بازار و رونق کسب و کارها با الگوی جدید معاملات در بورس کالا
عملیاتی شدن الگوی جدید مدیریت هوشمند بازار از سوی وزارت صمت در بورس کالا باعث تامین مناسب صنایع داخلی به مواد اولیه، صادرات مطلوب شرکت ها در مواقع رکود و بی نیازی بازار، حاکم شدن شفافیت در مبادلات با محوریت بورس کالاست که همه این موارد به رونق تولید و کسب و کار صنایع کمک شایانی می کند؛ محمدرضا اسلامی مدیر کالایی کارگزاری سهم آشنا در یادداشتی که در ادامه از نظر می گذرد به تشریح مزایای اجرای الگوی جدید معاملاتی در بورس کالا پرداخته است.
-
در یادداشتی اعلام شد؛
۸ مزیت قرارداد کشف پریمیوم برای تولیدکنندگان
با توجه به آغاز طرح ویژه وزرات صمت و عرضه تختال فولاد هرمزگان و فولاد خوزستان، مس کاتد شرکت ملی صنایع مس ایران، شمش بلوم شرکت های چادرملو، جهان فولاد سیرجان و فولاد کاوه جنوب کیش و شمش آلومینیوم آلومینای ایران از فردا در قالب قراردادهای کشف پریمیوم در بورس کالا، رسول رحیم نیا مدیر صندوق سرمایهگذاری شرکت تامین سرمایه بانک ملت در یادداشتی با موضوع قرارداد کشف پریمیوم به تعریف، بررسی تجربه های بین المللی و داخلی، مزایا و نحوه تعیین پریمیوم در تالار بورس کالا پرداخته است که در کالاخبر می خوانید.
-
یادداشت؛
چرا نبض تولید با محوریت بورس کالا بهتر می زند؟
نیما میرزایی کارشناس بازار سرمایه به بهانه طرح برخی موارد تکراری و قدیمی یعنی مقصر جلوه دادن رشد قیمت یک محصول به بورس کالا (که بستر انجام معاملات است) در یادداشتی بر لزوم عرضه کل محصولات تولیدی و مواد اولیه در بستر شفاف بورس کالا تاکید کرده است که در ادامه می خوانید.
-
یادداشت؛
بورس کالا چگونه مرجع قیمتی می شود؟
یکی از کارکردهای بورس های کالایی برای ذی نفعان بازار، کشف قیمت های درست و شفاف براساس ساز و کار عرضه و تقاضا در بازار است. از همین رو است که قیمت های کشف شده در بورس های کالایی مورد وثوق و اطمینان نهادهای بین المللی، دولت ها، موسسات و بنگاه های اقتصادی بزرگ، بانک ها و فعالان بازار بوده و به عنوان قیمت ها و شاخص های معتبر مورد توجه و بهره برداری محافل اقتصادی بین المللی و همچنین نهادهای سیاست گذار تجارت و اقتصاد بین الملل مانند سازمان جهانی تجارت، کنفرانس تجارت و توسعه ملل متحد (آنکتاد) و صندوق بین المللی پول است.
-
یادداشت؛
سیگنال سبز بازار جهانی به بورس ایران
شرکتهای تولیدکننده محصولات پایه که غالبا در بازارهای جهانی مورد معامله قرار میگیرد، بخش قابلتوجهی از بازار سهام کشور را تشکیل میدهد. طی چند روز گذشته قیمت جهانی محصولات پایه بهشدت افزایش پیدا کرده است و خوشبینیهای زیادی در این زمینه از سوی سرمایهگذاران ایجاد شده است. بهنظر میرسد که قیمت محصولاتی اعم از نفت، مس، فولاد، روی و مواردی از این قبیل با تداوم افزایش قیمتهای جهانی روبهرو شوند. چنین موضوعی در واقع باعث ایجاد رونق در بورس شد.
-
«کالاخبر» گزارش می دهد؛
تجربه تلخ همسایگان ایران از قیمت گذاری دستوری
هر بار قیمت بالا و پایین میشود، برخی دولتها تپش قلب میگیرند و سریع برای کنترل نوسان دست به دامان تعیین دستوری قیمت میشوند. عراق، ارمنستان، آذربایجان، ترکیه، روسیه و افغانستان از جمله کشورهای همسایه ایران هستند که در گذشته سیاست کنترل قیمت را بارها امتحان کرده اما مساله اینجاست که این اقدام دولتها، معمولا یا نتیجهای نداده یا فقط در کوتاهمدت تا حدودی اثربخش بوده و در درازمدت، آسیبهای جدی به اقتصاد وارد کرده است. همسایههای ایران الزاما به لحاظ اقتصادی، شرایطی مشابه با کشور ما ندارند و ساختار اقتصاد آنها اغلب متفاوت است، اما بررسی تجربههای کشورهای همسایه بهویژه در امر کنترل قیمت برای مهار تورم، خالی از لطف نیست.
-
یادداشت؛
سلطانکشی در اقتصاد
این روزها باز هم بحث گرانی برخی کالاها نقل محافل است، اما وقتی صحبت از دلیل این گرانیها میشود در صداوسیما و برخی از دیگر رسانهها از دلیل گرانی، گرانفروشی برخی از سودجویان و سوء استفاده دلالان عنوان میشود؛ راهحل پیشنهادی هم افزایش نظارت و برخورد با متخلفان است و ...
-
در گزارش مرکز پژوهش های مجلس بررسی شده است؛
آسیب پذیری صنعت فولاد چگونه به حداقل می رسد؟
مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی طی گزارشی با عنوان "اصلاح قیمت حامل های انرژی: تاب آوری صنعت فولاد کشور" آورده است: اصلاح قیمت حامل های انرژی باید در بسته جامع اصلاح ساختار زنجیره فولاد کشور انجام شود؛ از این رو اصلاح نظام عرضه و تقاضا، آزادسازی قیمت های محصولات کل زنجیره از طریق عرضه در بورس کالا و کشف قیمت و اصلاح عوارض و تعرفه های صادرات و واردات از دیگر اقدام هایی است که باید به طور هم زمان عملیاتی شود تا آسیب پذیری صنعت فولاد کشور به حداقل برسد.
-
یادداشت؛
مکانیسم بورس کالا چگونه منجر به تعادل بازار سیمان می شود؟
عرفان میرزایی، پژوهشگر دفتر مطالعات راهبردی رونق تولید دانشگاه امام صادق (ع) در یادداشتی اثرات عرضه سیمان در بورس کالای ایران را بر این صنعت بررسی کرده است. در این یادداشت آمده است: بورس کالا، بازاری رقابتی است و باید شرایط به گونهای مهیا شود که تمامی سیمان تولیدشده از طریق بورس به دست مصرفکننده برسد، با این اتفاق، بدون شک عرضه سیمان در بورس به شفاف سازی و حذف دلالان کمک میکند.
-
یادداشت؛
فرار از دام قیمتگذاری
محمد حسنیسعدی سخنگوی شرکت بورس کالای ایران در یادداشتی که امروز در روزنامه دنیای اقتصاد منتشر شده، جایگاه نشان و برند بورس کالا در اقتصاد کشور را مورد بررسی قرار داده است که در ادامه می خوانید.
-
یادداشت؛
اقتصاد دلال و سلطان پرور
در طول چند سال اخیر که بازار کالاهای مختلف بهدلیل جهشهای ارزی دچار تلاطم شدهاند مسئولان دائما یک جمله را در رسانهها تکرار کردهاند: «به اندازه کافی کالا در بازار وجود دارد اما دلالان باعث بروز مشکل و کمبود شدهاند.» یک موجود موهوم و مجهول به نام دلال در ذهن همه ایجاد کردهایم که تقصیر همه مشکلات را گردن او بیندازیم. اما دلال کیست و چه میکند؟ ...
-
یادداشت عسکری مارانی؛
چرا عرضه سیمان در بورس کالا به اقتصاد ملی کمک می کند؟
علیرضا عسگری مارانی، کارشناس خبره بازار سرمایه در یادداشتی اشاره کرده که از سال قبل به دلیل ساختار سازی که در بخشی از هلدینگ های بزرگ سیمانی انجام شد نحوه فروش و نظارت بیشتر بر چرخه فروش و نقد فروشی به مرور آغاز شد و در ادامه با تداوم ورود محصول تعدادی از شرکت های تحت پوشش آن ها در بورس کالا، موجب شفافیت این تولید ملی که بالغ بر پنج میلیارد دلار ارزش آن در تولید ناخالص ملی است، شد. وی در این یادداشت به تاثیر ورود سیمان به بورس کالا بر اقتصاد ملی پرداخته است.
-
عرضه سیمان در بورس کالا تیر خلاص بر قلب دلالان
عرضه سیمان در بورس کالا تیر خلاصی بود که هلدینگ های سیمانی بر پیکره دلالان و سودجویان زده اند، دلالانی که طی دهه های متمادی توانسته بودند سودهای بسیار کلانی را کسب کنند که این موضوع به زیان مصرف کنندگان و تولیدکنندگان بود.
-
یادداشت؛
چرا توسعه گواهی سپرده کالایی در اولویت بورسهای کالایی است؟
جواد فلاح مدیر توسعه بازار فیزیکی بورس کالای ایران در یادداشتی به دلایل توسعه گواهی سپرده کالایی در بورس های کالایی پرداخته است. در این یادداشت اشاره شده که بازار گواهی سپرده کالایی میتواند مرجع قیمت نقدی برای قراردادهای مشتقه کالایی و دارایی پایه برای راهاندازی صندوقهای سرمایهگذاری کالایی باشد و امکان گردش و افزایش نقدشوندگی کالاهای موجود در انبارها و نیز شرایط خردهفروشی برای تولیدکنندگان را فراهم کند.
-
یادداشت؛
واگذاری املاک زیر چراغ شفافیت بورس کالا
*عباس هشی کارشناس اقتصادی و حسابرس معتمد بورس آغاز عرضه املاک برخی از نهادها در بورس کالا که با واگذاری اموال غیرمنقول شرکت ها و نهادهایی نظیر شرکت عمران پردیس، بانک اقتصاد نوین و وزارت دفاع در سال ۱۳۹۹ کلید خورد، فصل جدیدی را در شیوه های واگذاری املاک و اموال نهادها باز کرد.
-
یادداشت؛
صندوق های کالایی و رونق بازار و تولید کشاورزی
*محمدعلی احمدزاده اصل، کارشناس ارشد بازار سرمایه صندوقهای کالایی محصولات کشاورزی که در سال ۹۹ در بورس کالای ایران راه اندازی شد، هدفی بزرگ را دنبال می کند و آن، هدایت کم ریسک و اصولی نقدینگی و سرمایه های سرگردان به بازار محصولات کشاورزی است. براساس مطالعات، صندوق های کالایی، فرصتی برای جذب سرمایههای سرگردان در بازارهای مختلف هستند که برای رونق بخش کشاورزی اهمیت ویژه ای دارند.
-
یادداشت؛
توسعه گواهی سپرده کالایی با رفع ابهام مالیاتی/ اوراقی سد راه قیمت گذاری دستوری
*مصطفی امید قائمی، کارشناس ارشد بازار سرمایه رفع ابهام مالیاتی از گواهی سپرده کالایی، اقدامی قابل تحسین بود که سال ۹۹ به ثمر نشست. با این اتفاق، دیگر گواهی سپرده کالایی مختص کالاهای کشاورزی نخواهد بود و با پیگیری بورس کالا احتمالا از این به بعد با این گواهی میتوان برای خرید و فروش محصولات دیگر مثل محصولات پتروشیمی، نفتی، صنعتی و ... هم اقدام کرد. اما این ابزار مالی تا چه اندازه برای بورس کالا مهم است و چه کاراییها و مزایایی میتواند با خود همراه داشته باشد؟
-
در یادداشت سعید ترکمان مطرح شد؛
امکان مدیریت نوسان قیمت مواد اولیه با کمک صندوقهای کالایی بورس کالا
سعید ترکمان عضو هیات نمایندگان اتاق ایران و رییس هیات مدیره انجمن ملی صنایع پلیمر در یادداشتی که در ادامه از نظر می گذرد ضمن اشاره به رشد ۶ درصدی حجم معاملات پلیمرها در بازار اصلی بورس کالا در سال گذشته معتقد است که این رشد میتواند به معنی پتانسیل رشد بیش از ۱۰ درصدی حجم تولید در این صنعت باشد. به اعتقاد ترکمان، ابزارهای مالی همچون صندوقهای کالایی می تواند یکی از اقدامات در راستای کاهش ریسک تأمین و مدیریت نوسان قیمت مواد اولیه باشد.
-
نگاهی به مزایای توسعه بازارهای رسمی کالا در اقتصاد؛
بورسهای کالایی چگونه به کاهش تورم کمک میکنند؟
بورسهای کالا و انرژی حتی در ادبیات پولی میتوانند سرعتگیرهای برجستهای در برابر تورم کالاها باشند که با توجه به دادوستد نزدیک به ۱۴ درصدی کل نقدینگی کشور در سال گذشته در این دو بازار، قطعا جایگاه مهمی در اقتصاد کلان خواهند داشت. پتانسیل کاهش تقاضای پول در تامین مالی کالامحور، کاهش سرعت چرخش نقدینگی در بازار کالاهای پذیرش شده در بورس کالا و انرژی با افت جذابیت سفتهبازی و تقلیل واسطهگری، پتانسیل ایجاد ابزارهای مالی پوشش ریسک و حمایت از خریدار مواد اولیه و فروشنده محصول نهایی در کنار تجمیع پایه پولی در فرآیندهای معاملاتی و مکانیزم تسویه و افت سرعت گردش پول از جمله مواردی است که میتواند به کاهش تورم منجر شود.
-
یادداشت؛
بررسی تغییر مقصد شمش طلا از بازار به بورس کالا
براساس تفاهمنامه همکاری میان ایمیدرو، بانک ملت و معدن طلای زرشوران، مقدمات آغاز معاملات گواهی سپرده شمش طلا در بورس کالای ایران در حال فراهم شدن است که در همین زمینه محمد کشتیآرای نایبرئیس اتحادیه فروشندگان طلا و جواهر تهران در یادداشتی به بررسی اثرات راه اندازی این معاملات در بورس کالا پرداخته است. به اعتقاد کشتی آرای، باید با معرفی جامع و شفاف کردن نحوه معاملات بازار ابزارهای مالی بورس کالا و اطمینان به دسترسی سریع تولیدکنندگان به شمش طلا، اعتماد فعالان صنوف طلا و سرمایه گذاران به معاملات بورسی را جلب کرد تا معاملات گواهی سپرده شمش طلا با موفقیت همراه شود.
-
یادداشت؛
تحکیم پیوند بازار سرمایه و مسکن در بستر بورس کالا
مصطفی امید قائمی، نخستین مدیرعامل فرابورس ایران رنج شفاف نبودن بازار املاک و قیمتهای ناعادلانه، سالهاست وبال گردن اقتصاد ایران شده است که در همین حوزه پیشنهاد عرضه املاک در بورس کالا از اقدامات بسیار خوبی است که به شفافیت این بازار کمک شایانی میکند. هرچند عوامل بسیاری بر روی قیمت یک ملک تاثیر میگذارد اما شفاف شدن بازار مسکن از طریق عرضه املاک در بورس کالا میتواند به مرور تاثیر مثبتی بر افزایش تولید و کاهش قیمت در این بازار داشته باشد.