هند به عنوان یک کشور در حال توسعه با کشاورزی کاملا سنتی، اما براساس الگوهای جهانی به ناکارآمدی مبادلات سنتی پی برده است، از این رو با راه اندازی بورس کالا و عرضه کالاهای متعدد در این نهاد به بازار محصولات کشاورزی خود نظم بخشیده و به سمت تولید هدفمند کالاها روی آورده است.
عضو هیات علمی دانشگاه تهران به لزوم توسعه و استفاده از ظرفیت های بورس کالا در کشور اشاره کرد و به «پایگاه خبری بورس کالای ایران» گفت: از لحاظ مبانی اقتصادی، یک بازار کالایی زمانی عملکرد کارا و مطلوبی خواهد داشت که به سمت رقابتی شدن حرکت کند که خوشبختانه در کشور ما نیز با راه اندازی بورس کالای ایران، شرایط رقابتی بازارها و شفافیت در حال رشد است.
دکتر امیر حسین چیذری افزود: اقتصاد ما زمانی می تواند از یک بازار کالایی منسجم و شفاف بهره مند باشد که مکانیسم آن براساس عرضه و تقاضا تعیین شود، به طوری که تولید کننده و مصرف کننده تعیین کننده قیمت ها باشند نه دولت.
وی اظهار داشت: در واقع عدم کارایی اقتصاد نیز به همین موضوع بستگی دارد چون زمانی که دولت در روند قیمت گذاری کالاها دخالت می کند در حقیقت دیگر عرضه و تقاضا تعیین کننده قیمت نیست و همین عامل موجب ایجاد رانت و عدم شفافیت فعالیت ها در بازار کالا می شود.
عضو هیات علمی دانشگاه تهران تاکید کرد: براین اساس دولت باید در یک بازار رقابتی شفاف مانند بورس کالا، تنها به عنوان یک ناظر حضور پیدا کند چرا که دخالت در شرایط رکود اقتصادی، موجب فاصله گرفتن از رونق بازارها، گسترش شبکه دلالی و ایجاد ابهام و التهاب در بازار خواهد شد؛ بنابراین توصیه می شود دولت علاوه بر حمایت از توسعه بورس کالا در کشور، زمینه هایی ایجاد فضای کاملا رقابتی برای معامله گران که همان فعالان صنایع مختلف هستند را فراهم کند.
دکتر چیذری در رابطه با کارکردهای بورس کالای ایران اظهار داشت: این نهاد تا کنون عملکرد مثبتی داشته و به طور مستقیم و غیر مستقیم راه را برای تولید بیشتر صنایع هموار کرده است؛ در این بین به نظر می رسد با رفع موانع و مشکلات که سر راه این بازار قرار گرفته می توان راه را برای بازگشت رونق اقتصادی کشور باز کرد.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه تحقیق، ترویج و توسعه میتواند گرهگشای مشکلات اقتصاد کشور باشد، گفت: در اکثر کشورهای اروپایی که بازارهای کالایی بیش از ۱۰۰ سال سابقه دارند، بورس های کالا منابع زیادی را برای اقتصاد کشورشان به ارمغان آورده اند به طور مثال هند به عنوان یک کشور در حال توسعه با کشاورزی کاملا سنتی توانسته بورس کالایی تشکیل دهد که کالاهای متعدد و زیادی در این نهادهای مالی به فروش می رسند پس اگر آنها به این شکل توانستند بازار هدفمند فراهم کنند پس ما نیز می توانیم برای رسیدن به بازار شفاف و هدفمند در زمینه محصولات صنعتی و معدنی، کشاورزی و پتروشیمی از ظرفیت های بورس کالای ایران استفاده کنیم.
وی در پایان گفت: هند توانسته از طریق توسعه فعالیت های بورس کالا در مسیر یکپارچه سازی بازارهای فیزیکی و ناکارآمد، تولیدات هدفمند با قابلیت رقابت در بازارهای جهانی، ایجاد امنیت غذایی برای جمعیت در حال رشد و تقویت و تجاری سازی بخش تولیدکنندگان خرد قرار گیرد که کشور ما نیز باید باتوجه به فراهم بودن زیرساخت ها لازم از این گونه فعالیت ها الگو بگیرد.
ارسال نظر