به گزارش «پایگاه خبری بورس کالای ایران»، بازار معاملات کشاورزی در بورسکالا رفتهرفته رونق پیدا میکند، بعد از عرضههای موفقیتآمیز امسال حالا نوبت به زعفران رسیده و قرار است تا پایان سال پسته هم در بورسکالا عرضه شود. ایران مهمترین تولیدکننده زعفران در دنیاست اما بهدلیل برخی مشکلات برخی کشورهای همسایه در تلاشند تا بازار زعفران ایران را بهخود اختصاص دهند.
هماکنون اسپانیا که حتی یک تن تولید زعفران ندارد سالانه یکصد تن زعفران صادر میکند. امارات هم حتی یک مزرعه زعفران ندارد ولی جزو کشورهای عمده صادرکننده زعفران در جهان است. افغانستان در سال ۱۳۷۰ حتی یک کیلوگرم زعفران تولید نمیکرد اما اکنون از ۱۴ تن تولید سالانه سخن میگوید. در این میان تاجران افغانستانی برای صادرات زعفران خود به آمریکا، هند و چین هیچ مانع تعرفهای پیش روی خود ندارند؛ حتی چین با روشهای گلخانهای به تولید زعفران روی آورده است.
آمارها نشان میدهد هرچند رقبای جدیدی ازجمله افغانستان، یونان، مراکش، ترکیه و هند در بازار تولید و تجارت زعفران فعال شدهاند، اما زعفران ایران به ۴۰کشور جهان همچون امارات متحدهعربی، اسپانیا، ایتالیا، عربستان، هند، هنگکنگ و برخی دیگر از کشورها صادر میشود؛ بنابراین تاسیس بازار متشکل معاملات این محصول در بورسکالا میتواند نقش بسزایی در شفافیت قیمت و افزایش حجم معاملات طلای سرخ داشته باشد.
•مبادله زعفران در بورسکالا
حامد سلطانینژاد، مدیرعامل بورسکالای ایران در اینباره گفت: بازار معاملات گواهی سپرده زعفران از هفته آینده در بورسکالا گشایش مییابد. کشاورزان میتوانند در این بازار از طریق سپردن محصولاتشان به انبار استاندارد تعیین شده سازمان تعاونی روستایی، زعفران تولیدیشان را در بورسکالا بفروشند. او بابیان اینکه هماهنگیهای لازم در این زمینه انجام شده است، گفت: مقدمات کار فراهم است و این معاملات از ۲۴بهمنماه شروع میشود.
•سازوکار مبادله زعفران در بورسکالا
مدیرعامل بورسکالا درباره سازوکار دادوستد زعفران در بورسکالا گفت: محصولات تولیدشده برای صدور گواهی کیفیت به یک آزمایشگاه در مشهد سپرده میشود و این آزمایشگاه استاندارد محصول را تعیین و تأیید میکند، پس از این مرحله به ازای محصولی که در این انبار سپرده شده است قبض انبار صادر میشود و تولیدکننده میتواند قبضهای انبار یا همان گواهیهای سپرده کالای زعفران را در بورسکالا بفروشد. او در پاسخ به این پرسش که بازیگران اصلی این بازار چه کسانی هستند؟ گفت: بهطور کلی تولیدکنندهها و تجار بزرگ میتوانند از این طریق نسبت به خرید زعفران اقدام کنند.
سلطانینژاد با بیان اینکه کار تعیین استاندارد کیفی محصول زیرنظر سازمان تعاونی روستایی انجام خواهد شد گفت: در گامنخست سازمان تعاونی روستایی بهعنوان یکی از فعالان اصلی بورس زعفران محسوب میشود و بخشی از معاملات را در اختیار خواهد گرفت.
•صادرات زعفران به بازارهای جهانی
مدیرعامل بورسکالا در پاسخ به این پرسش که آیا زعفران به بازارهای صادراتی نیز عرضه خواهد شد؟ گفت: بله، برنامه این است که از طریق مکانیسمهای بورسکالا زمینه صادرات زعفران ایرانی را به سایر بازارهای جهانی فراهم کنیم. او تأکید کرد: در گام اول باید فعالان بازار داخلی را با نحوه مبادله در بورسکالا آشنا کنیم و سپس از طریق انجام معاملات گواهی سپرده شرایطی را فراهم کنیم که بتوان زعفران را در بازارهای خارجی نیز فروخت. او همچنین درباره تجربه سایر کشورها برای فروش زعفران از طریق گواهی سپرده گفت: ایران بهعنوان قطب اصلی تولید زعفران تنها کشوری است که این کار را انجام خواهد داد.
•آغاز بهکار بورس پسته تا آخر سال
او همچنین درباره تاسیس بورس پسته گفت: مقدمات کار فراهم شده و اکنون در تدارک عملیات اجرایی انجام معاملات پسته در بورسکالا هستیم اما قطعا معاملات پسته هم تا پایان سال در بورسکالا آغاز میشود. مدیرعامل بورسکالا درباره عرضه سایر محصولات در بورسکالا گفت: عرضه محصولات کشاورزی در سال بعد بستگی بهنظر دولت دارد اما آنچه مسلم است برای سال بعد مبادله ذرت و جو در بورسکالا انجام خواهد شد و در مورد گندم هم منتظر نظر دولت باقی خواهیم ماند.
•سابقه ماجرا
بحث عرضه زعفران در بورسکالا نخستینبار در اواسط سال۸۹ مطرح شد و در دیماه همان سال زعفران بهعنوان کالای جدید برای عرضه در بورسکالا پذیرش شد. پس از فراهم شدن مقدمات کار، ارزشمندترین محصول زراعی جهان در تیر سال۹۰ برای نخستینبار روی تابلوی تالار بورسکالا در مشهد رفت.
منبع: همشهری
ارسال نظر