به گزارش «کالاخبر»؛ هزینه های فرآوری و تصفیه (TC / RC) که در واقع حق الزحمه و کارمزد فرآوری ماده معدنی و کنسانتره به فلز تصفیه شده است، جریان اصلی درآمد برای کارخانه های ذوب می باشد. زمانی که تقاضا برای مس زیاد است اما عرضه مواد اولیه از سوی معادن کاهش می یابد، کارخانه های ذوب کارمزد خود را پایین می آورند تا از عرضه اطمینان حاصل کنند.
زنجیره های عرضه به خصوص در سال گذشته و پس از محدود شدن فعالیت های استخراج و معدنکاری ناشی از پاندمی کرونا در مناطق مهم جهان مختل شد و زنجیره های تامین را نیز مختل کرد و درگیری های سیاسی نیز در این بین برخی از مسیرهای تجاری مهم را مسدود نمود.
با کارمزدهای TC / RC که حالا در پایین ترین سطح یک دهه قرار دارد، کارخانه های ذوب این سوال را مطرح کردند که آیا می توانند تولید را حفظ کنند یا خیر چراکه این کمک می کند تا قیمت مبادلات مس به بالاترین سطح خود برسد.
«متال بولتن Fastmarkets» می خواهد درک بهتری از این حوزه کلیدی بازار ارائه دهد. در آوریل این موسسه ضرایب خرید کارخانه های ذوب و تجار را بر اساس شاخص معیار کنسانتره مس معرفی کرد. شاخص ها نشان دهنده آن بود که طی سال گذشته شرایط بازار، کارمزدها را پایین آورد.
کارمزد فرآوری و تصفیه سقوط می کند
در اوایل آوریل ۲۰۲۱، شاخص کنسانتره مس Fastmarkets نشان داد که معاملات در پایین ترین سطح از سال ۲۰۱۳ قرار دارد که ۶۱ درصد افت نسبت به مدت مشابه سال گذشته دارد.
این در حالی است که در اوایل آوریل ۲۰۲۰ پس از همه گیری Covid-۱۹ که عدم اطمینانی در مورد تقاضای آتی ایجاد شد، تضادی در قیمت ها به وجود آمد. بنابراین در حالی که قیمت ها در بالاترین سطح در یک سال گذشته رسیده، دارندگان کنسانتره موقعیت های خرید یا Long خود را کاهش داده و مقداری مواد را به کارخانه های ذوب فروختند.
عرضه محدود
افت TC / RC نشان دهنده عدم تأمین مس استخراج شده در دسترس در بازارهای لحظه ای است. واردات کنسانتره مس چین در سال ۲۰۲۰ با ۱.۹ درصد کاهش سالانه به ۲۱.۷۶ میلیون تن رسید که اولین کاهش واردات از سال ۲۰۱۱ است.
برخی از این موارد به دلیل وجود یک انفصال میان تقاضا در چین و عرضه معادن در سایر نقاط در سال ۲۰۲۰ بود. قرنطینه شدید این امکان را به چین داد تا سال گذشته بهبودی سریع را از همه گیری داشته باشد اما تولیدکنندگان اصلی مانند شیلی و پرو همچنان تحت تأثیر کرونا قرار داشتند، حتی در سال ۲۰۲۱.
افزایش تنش های تجاری میان چین و استرالیا نیز این شکاف عرضه را تشدید کرد. در پایان اکتبر سال ۲۰۲۰، به کارخانه های ذوب و تجار چینی دستور داده شد که خرید مواد از جمله زغال کک شو و مس را از استرالیا متوقف کنند. در سال ۲۰۱۹، استرالیا ۵ درصد از واردات مس چین را به خود اختصاص داد و این کشور پنجمین عرضه کننده بزرگ مس پس از شیلی، پرو، مغولستان و مکزیک بود.
ذوب کنندگان چینی از سال ۲۰۱۸ در واردات مواد از آمریکا با موانعی روبرو شدند زیرا این مواد به عنوان بخشی از دستور ماده ۲۳۲ دونالد ترامپ، مشمول مالیات بر واردات شده بودند.
تقاضا افزایش می یابد
«فست مارکتز» می داند که کارخانه های ذوب مس در دهه گذشته به طور گسترده توسعه یافته اند که این امر منجر به رقابت شدید برای کنسانتره مس وارداتی از خارج از این کشور شده و صنعت را در موقعیت خرید شکننده ای قرار می دهد.
یک مقام اجرایی در جلسات "نشست دوقلو" کنفرانس مشورتی سیاسی خلق چین و کنگره ملی خلق چین گفت: در سال ۲۰۱۹، ظرفیت مس چین به ۱۲.۵۹ میلیون تن در سال رسید اما میزان بهره گیری از آن تنها ۷۷ درصد بود. این یک افزایش سه برابری از سطح تولید مس این کشور در یک دهه قبل است که طبق اطلاعات رسمی گمرک چین، در سال ۲۰۰۹ فقط ۴.۱ میلیون تن بود.
چین علی رغم داشتن برخی ظرفیت های موجود که بلااستفاده مانده، ساخت تاسیسات جدید ذوب مس را ادامه می دهد و در سال ۲۰۲۱، ظرفیت مس تصفیه شده آن به ۱۴.۲۲ میلیون تن می رسد و این به نوبه خود، نشان دهنده اشتهای رو به رشد مواد اولیه مس در این کشور است.
از طرفی بحث کاهش تولید می تواند قیمت ها را افزایش دهد. در تاریخ ۱۰ می، گروهی متشکل از ۱۵ کارخانه ذوب دولتی چین که به CSPT موسوم است با کاهش ۳۰۰ هزار تن تولید موافقت کردند.
منبع: کانال تلگرامی کیوان جعفری طهرانی
ارسال نظر