بورس کالای ایران

بورس کالای ایران امروز دوشنبه ۲۵ اسفند ماه میزبان عرضه ۷۰ قرارداد کشف پریمیوم وکیوم باتوم پالایش نفت اصفهان معادل یک میلیون و ۳۸۰ هزار تن محصول برای تحویل سال آینده بود که در استقبال کم سابقه خریداران و تشکیل صف تقاضای ۳میلیون و ۶۸۰ هزار تنی، کل قراردادها منعقد شد.

به گزارش «کالاخبر»، امروز و براساس اطلاعیه قبلی، یک میلیون و ۳۸۰ هزار تن وکیوم باتوم شرکت پالایش نفت اصفهان در قالب ۷۰ قرارداد کشف پریمیوم در بورس کالای ایران و در دو حجم ۱۰ هزار تن و ۳۰ هزار تنی عرضه شد که در استقبال بالای خریداران، تقاضای ۳میلیون ۶۸۰ هزار تنی در تالار شکل گرفت.

این حجم تقاضا باعث شد تا بیش از ۲ ساعت و ۳۰ دقیقه رقابت میان خریداران رقم بخورد و در قرارداد برخی ماه ها رقابت بیش از ۸ درصدی قیمت ثبت شود. به این ترتیب فعالان بازار با معاملاتی به مراتب جذاب تر از عرضه های قبلی قرارداد کشف پریمیوم مواجه شدند و این نوید می رود که سایر شرکت های تولیدی نیز از این قرارداد بلندمدت برای فروش محصولاتشان استفاده کنند.

گفتنی است، تاریخ معامله نهایی قراردادها از ۱۸ فروردین ماه تا ۱۸ اسفندماه سال ۱۴۰۰ در نظر گرفته شده بود.

مروری بر جزییات قراردادها 

براساس اطلاعات معاملات کشف پریمیوم وکیوم باتوم در هر ماه، ۶ قرارداد نهایی و تحویل می شود؛ به طوریکه در هر ماه از سال ۱۴۰۰، سه قرارداد ۱۰ هزار تنی و سه قرارداد ۳۰ هزار تنی نهایی و تحویل می شود که البته تنها در مردادماه سال آینده چهار قرارداد به شکل سه قرارداد ۱۰ هزار تنی و یک قرارداد ۳۰ هزار تنی نهایی و تحویل می شود. همچنین تاریخ تحویل اولین قرارداد کشف پریمیوم قیر، ۳۱ فروردین سال آینده اعلام شده و تحویل در سایر قراردادها به ترتیب تا ۲۴ اسفند ماه سال آینده ادامه می یابد و تحویل محصول در این قراردادها نیز تنها به صورت فله خواهد بود.

نوع تسویه معاملات نیز به دو صورت نقدی و اعتباری بوده و مهلت تسویه کشف پریمیوم ۳ روز کاری بعد از معامله نهایی اعلام شده است.

قرارداد کشف پریمیوم چیست؟

به گزارش «کالاخبر»، کشف پریمیوم قراردادی است که در بازار فیزیکی معامله می‌شود و به موجب آن، طرفین متعهد می‌شوند که در زمان مشخصی در آینده (تحویل، حمل یا بارگیری) کالا را براساس قیمت نهایی (قیمت مبنا به علاوه مابه التفاوت توافق شده) معامله نمایند.

در این قرارداد خریدار بخشی از ثمن معامله را در زمان توافق، به فروشنده پرداخت می کند و تسویه مابقی وجه متعاقباً و براساس شرایطی انجام می‌شود که در زمان عقد قرارداد مشخص می‌گردد.

مکانیسم این قرارداد بگونه‌ای است که در ابتدای انجام توافق، طرفین باید قسمتی از ارزش حدودی معامله را نزد اتاق پایاپای به عنوان وجه الضمان تودیع کنند. در این قرارداد، ﭘﺮﻳﻤﻴﻮم ﻣﺒﻠﻎ ﻳﺎ درﺻﺪی اﺳﺖ ﻛﻪ ﺟﻬﺖ ﻣﺤﺎسبه ﻗﻴﻤﺖ ﻧﻬﺎیی ﺑﻪ ﻗﻴﻤﺖ ﻣﺒﻨﺎ اﺿﺎﻓﻪ ﻳﺎ از ﻗﻴﻤﺖ ﻣﺒﻨﺎ ﻛﺴﺮ می‌ﺷﻮد و قیمت مبنا قیمتی اﺳﺖ ﻛﻪ در زﻣﺎن ﺗﻌﻴﻴﻦ ﺷﺪه در اﻃﻼﻋﻴﻪ ﻋﺮﺿﻪ، ﺗﻮﺳﻂ ﻣﺮﺟﻊ ﻣﻮرد ﻗﺒﻮل ﺑﻮرس اﻋﻼم می‌شود.

به این ترتیب، ﻣﻌﺎﻣﻠﻪ ﻧﻬﺎیی زمانی بین طرفین منعقد می‌شود ﻛﻪ در ﻗﺮارداد ﻛﺸﻒ ﭘﺮﻳﻤﻴﻮم ﻃﺮﻓﻴﻦ ﻣﺘﻌﻬﺪ ﺑﻪ اﻧﺠﺎم آن ﻃﺒﻖ ﺿﻮاﺑﻂ بورس شده‌اند. اﻳﻦ ﻣﻌﺎﻣﻠﻪ در زﻣﺎن ﻣﺸﺨﺺ ﺷﺪه در ﻗﺮارداد ﻛﺸﻒ ﭘﺮﻳﻤﻴﻮم ﺑﺮاﺳﺎس ﻗﻴﻤﺖ ﻧﻬﺎیی، ﺗﻮﺳﻂ ﺑﻮرس ﻣﻴﺎن ﻃﺮﻓﻴﻦ ﻗﺮارداد ﻛﺸﻒ ﭘﺮﻳﻤﻴﻮم ﺑﻪ ﺻﻮرت ﻗﺮارداد ﻧﻘﺪ، نسیه ﻳﺎ ﺳﻠﻒ ﻣﻨﻌﻘﺪ می‌گردد. ﻗﻴﻤﺖ ﻧﻬﺎیی در این قراردادها از فرمول توافق شده بین طرفین و پریمیوم کشف شده قابل محاسبه می‌باشد.

مزیت اصلی این گونه قراردادها نسبت به سایر قراردادها در آن است که در قرارداد کشف پریمیوم خریدار از رسیدن کالا و تامین به موقع اطمینان خاطر دارد. حال آنکه در قراردادی مثل سلف خریدار باید از وضعیت مالی خوبی برخوردار باشد تا جنس موردنظر را پیش‌خرید کند و در قرارداد فوروارد نیز به دلیل مشخص شدن قیمت نهایی در زمان انعقاد قرارداد، امکان تضمین قیمت وجود دارد. حال آنکه ممکن است خریدار، سرمایه موردنیاز برای تامین مواد اولیه مصرفی خود را در اختیار نداشته باشد، اما برای حفظ تولید آتی نیازمند تضمین است که این ضمانت به کمک قرارداد کشف پریمیوم امکان پذیر است. ضمن اینکه فروشنده نیز این اطمینان را پیدا می‌کند که کالای تولیدی خود را در تاریخ سررسید می‌فروشد.

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

آخرین اخبار

پربازدیدترین‌ها

بورس های کالایی جهان

بازار جهانی

آموزش

کلیدواژه ها