به گزارش«پایگاه خبری بورس کالای ایران»، اوپک در گزارش جدید خود اعلام کرده درآمد نفتی اعضاء این سازمان در سال گذشته میلادی با ۴۳۷ میلیارد دلار کاهش به پایین ترین میزان در ۱۰ سال اخیر رسیده است و افزایش صادرات نتوانسته تاثیر کاهش قیمت ها را خنثی کند. درآمد نفتی اوپک در سال گذشته ۵۱۸.۲ میلیارد دلار بود و سهم این سازمان از عرضه جهانی نفت تغییری نسبت به سال ۲۰۱۴ نداشت.
سال گذشته قیمت نفت ۳۵ درصد کاهش یافت و میزان تولید نفت آمریکا افزایش پیدا کرد درحالیکه عربستان سیاست تولید با حداکثر توان را دنبال کرد. از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون، قیمت نفت ۸۰ درصد افزایش یافته و عامل آن اختلال در عرضه نفت از سوی نیجریه، لیبی، کانادا و چین بوده است. البته از میزان تولید نفت آمریکا نیز کاسته شده است.
همچنین طی سال اخیر متوسط تولید روزانه نفت اوپک ۲۰۰ هزار بشکه بالاتر از سال ۲۰۱۴ بود و سهم این سازمان در تولید جهانی نفت، پس از ۴ سال رشد کرد. این سهم با ۰.۲ درصد افزایش به ۴۳ درصد رسید. البته این افزایش نتوانست تاثیر منفی کاهش شدید قیمت ها بر درآمد اعضاء اوپک را خنثی کند. به همین دلیل اعضاء این سازمان برای نخستین بار از سال ۱۹۹۸ کسری بودجه داشتند. میزان این کسری ۹۹ میلیارد دلار بود. در سال ۲۰۱۴ اعضاء اوپک ۲۳۸ میلیارد دلار مازاد حساب جاری داشتند.
سال پیش صادرات نفت عربستان بطور متوسط روزانه ۷.۱۶۳ میلیون بشکه بود و میزان تولید نفت این کشور با ۴.۹ درصد افزایش به ۱۰.۱۹۳ میلیون بشکه در روز رسید. سال پیش فعالیت های حفاری در کشورهای عضو اوپک کاهش یافت و چاه های نفتی فعال در این کشورها با ۶۶ حلقه کاهش به ۸۸۷ حلقه رسید.
درباره افق قیمت نفت دیدگاه های مختلفی مطرح شده است. عده ای از تحلیلگران معتقدند در ماه های آینده افزایش عرضه و رشد کند تقاضا به کاهش قیمت ها منجر می شود اما برخی کارشناسان نظری مخالف این گروه دارند. البته اکثر نهادهای تحلیلگر پیش بینی کرده اند تعادل نسبی بین عرضه و تقاضا که اکنون به دلیل اختلال در عرضه پدید آمده است در ماه های آینده از میان می رود و بازار تا اواسط سال آینده میلادی همچنان با مازاد عرضه مواجه خواهد بود.
در سال ۲۰۱۴ اعضاء اوپک عملا سقف تولید را نادیده گرفتند و از آن زمان تاکنون قیمت ها به شدت کاهش یافته است. اگر تعداد چاه های نفتی فعال در آمریکا تغییر نکند امسال و سال آینده میزان تولید نفت در این کشور به ترتیب ۶۶۵ هزار بشکه و ۴۲۰ هزار بشکه در روز کاهش خواهد یافت.
پس از رفع اختلال ها در عرضه نفت لیبی، نیجریه و کانادا، تولید و صادرات نفت ثبات بیشتری پیدا خواهد کرد. برای افزایش قیمت ها لازم است اختلال های جدیدی در تولید نفت پدید آید. در این میان واکنش تولیدکنندگان نفت شیل در آمریکا به تغییرات قیمت نفت، عاملی مهم در وضعیت بازار است.
در زیر نمودار تغییرات قیمت نفت برنت در یک ماه اخیر نشان داده شده است:
منبع: جهان سهم
ارسال نظر