به گزارش «کالاخبر»، منطقه آزاد ارس در شمال غرب ایران در نقطه صفر مرزی در مجاورت با کشورهای ارمنستان، آذربایجان و جمهوری خودمختار نخجوان استقرار یافته است. منطقه آزاد ارس طبق مصوبه مجلس شورای اسلامی در تاریخ ۲ شهریورماه سال ۱۳۸۲ به منظور تسریع در انجام امور زیر بنایی، عمران و آبادانی، رشد و توسعه اقتصادی، سرمایه گذاری و افزایش درآمد عمومی، ایجاد اشتغال سالم و مولد، تنظیم بازار کار و کالا، حضور فعال در بازارهای جهانی و منطقه ای، تولید و صادرات کالاهای صنعتی و تبدیلی و ارایه خدمات، ایجاد و در اواخر شهریور ماه سال ۱۳۸۳ آغاز به کار کرد.
معافیت مالیاتی به مدت ۲۰ سال از تاریخ بهره برداری برای کلیه فعالیت های اقتصادی نیز یکی از مزایای سرمایه گذاری در منطقه آزاد ارس است. در این میان با تصویب ضوابط صدور مجوز تاسیس و فعالیت دفاتر پذیرش و تالار معاملات کارگزاری های عضو بورس کالای ایران، شرایط لازم برای تاسیس تالار نمایندگی کارگزاران بورس کالای ایران در سطح کشور فراهم شد و از ابتدای آذرماه سال ۱۳۹۵ تالار نمایندگی کارگزاران بورس کالا در منطقه آزاد ارس شروع به فعالیت کرد.
محوریت صادرات؛ مهمترین مزیت بورس کالا
احد نصرتی، مشاور مدیرعامل و مدیر امور قفقاز منطقه آزاد ارس، مهمترین مزیت بورس کالای ایران برای مناطق آزاد را محوریت صادرات دانست و گفت: ما در انتظار بورس کالای بین الملل در این منطقه هستیم.
مشاور مدیرعامل و مدیر امور قفقاز منطقه آزاد ارس در گفت و گو با «کالاخبر» به اهمیت منطقه آزاد ارس و سهولت دسترسی برای صادرات تاکید کرد و گفت: منطقه آزاد ارس به عنوان مرکزی که محوریت تولیدی و سهولت دسترسی دارد، با بورس کالا به عنوان یکی از ارکان بازار سرمایه در ارتباط تنگاتنگی است.
معاون پیشین اقتصادی و سرمایه گذاری منطقه آزاد ارس تاکید کرد: محور توسعه تجارت و صادرات منطقه آزاد ارس در صورت حمایت همه جانبه و اعتماد به بازار سرمایه، می تواند در دستان بورس کالا باشد. همچنین مزیت بورس کالا در حوزه داخلی نیز شفاف سازی آمار و ارقام معاملات کالاهاست.
نصرتی در خصوص تحریم ها گفت: تحریم ها در ارس خودش را به این شکل نشان می دهد که سرمایه گذارن تمایل دارند بازارها را به دست آورند؛ سرمایه گذارانی که برای تولید، سرمایه گذاری و شبکه توزیع در انتظار مکانیسمی شفاف و نظام مند هستند که بورس کالا می تواند این نقش را در منطقه ایفا کند.
وی بورس کالا را به عنوان یک بستر جذاب برای سرمایه گذاران و تولیدکنندگان منطقه عنوان کرد و گفت: با فرهنگ سازی و آشنایی بیشتر فعالان منطقه با مزایای بورس کالا به مرور شاهد ورود مشتریان و رونق معاملات در تالار نمایندگی کارگزاران بورس کالا هستیم به طوریکه این زحمت از عهده تولیدکننده خارج می شود که به دنبال خریدار و کانال انتقال کالا باشد.
نصرتی در ادامه افزود: بورس کالا می تواند از طریق یک شرکت مشاور توسعه صادرات نیز در منطقه حضور داشته باشد و با کمک های سازمان منطقه آزاد ارس به جمع آوری و پردازش اطلاعات بپردازد تا بتواند یک طرح بررسی شده را به کارگزاران ابلاغ کند.
وی همچنین گفت: در عین حال از حضور بورس اوراق و بهادار و بورس انرژی نیز در منطقه استقبال می کنیم و بیش از این ها در انتظار بورسی بین المللی برای مبادلات کالاها و جذب بازیگران خارجی هستیم.
نصرتی در ادامه گفت: بورس کالای ایران با شناخت بازارهای هدف، اولویت گذاری ها، کالاهای متناسب با مصرف در دوران سفارش می تواند محوریتی برای مناطق آزاد ایجاد کند.
وی افزود: منطقه آزاد ارس دارای حدود ۳۳۴ حوزه فعالیت صنعتی است که نزدیک به ۱۴۵ مورد آن در حال حاضر در حوزه های نفتی، انرژی، کالاهای پزشکی، صنایع فلزی، سلولزی و حتی کانی فعال است.
وی عنوان کرد که با تمرکز بورس کالای ایران در شهرهای مرزی کشور، شاهد هدفمند شدن صادرات کالاها و جذب سرمایه های خارجی در کشور خواهیم بود.
مشاور مدیرعامل و مدیر امور قفقاز منطقه آزاد ارس اظهار کرد: بورس کالای ایران در حوزه های متنوع فلزی، پتروشیمی و کشاورزی فعال است و لازم است بسترسازی لازم در حوزه مالی و تجاری در مناطق آزاد و مرزی علی الخصوص در منطقه آزاد ارس برای عرضه محصولات فراهم شود.
وی معتقد است: مسوولان باید برای صنایعی که در مناطق آزاد فعالیت می کنند مشوق هایی را ایجاد کنند تا با ورود به بورس کالا، زمینه حضور بازیگران خارجی به معاملات بورس های ایران فراهم شود.
تعامل بورس و مناطق آزاد
وی اظهار داشت: سیاست های سازمان بورس و اوراق بهادار در جهت محوریت دادن به تعامل بورس ها با مناطق آزاد تعریف شده است که با پیاده سازی این سیاست ها از طریق بورس ها و مناطق آزاد، تحول مثبت تجاری در این مناطق ایجاد خواهد شد. مشاور مدیرعامل منطقه آزاد ارس گفت: به تازگی نشستی میان رییس سازمان بورس اوراق بهادار و مدیرعامل منطقه آزاد ارس برگزار شد و فعالیت بورس ها با محوریت مناطق آزاد مورد تاکید طرفین قرار گرفت.
معاون پیشین اقتصادی و سرمایه گذاری منطقه آزاد ارس از حضور هر چه بیشتر بورس کالای ایران در منطقه آزاد ارس استقبال کرد و گفت: منطقه آزاد ارس ۲۰ نقطه مطلوب را برای حضور شرکت های کارگزاری فعال در بورس کالای ایران در نظر گرفته است و پیشنهاد می شود بورس کالا با تشویق شرکت های کارگزاری، زمینه افتتاح شعبه های بیشتر کارگزاری ها را در منطقه آزاد ارس مهیا کند. به گفته نصرتی، حضور دفاتر نمایندگی بورس کالا در منطقه ارس باعث تمرکز خریداران و سرمایه گذاران در این منطقه می شود به طوریکه هر چه تمرکزشان در این منطقه بیشتر باشد تمایل به توسعه سرمایه گذاریشان از طریق بورس کالای ایران افزایش می یابد.
تجارت ۲۴۰ میلیون دلاری ارس
وی با اشاره به دستور اکید رییس جمهور مبنی بر توسعه صادرات، جذب گردشگر، دانش بنیان نمودن فعالیت ها در مناطق آزاد گفت: مناطق آزاد به دلیل رشد صادراتی از رقم ۲۰۰ میلیون دلار به ۱.۲ میلیارد دلار در سال ۹۶ رسیده است و در این میان منطقه آزاد ارس سهم ۱۶۰ میلیون دلاری در سال ۹۵ را به ۲۴۰ میلیون دلار در سال ۹۶ رسانده که نشان دهنده نقش مهم این منطقه در کشور است.
نصرتی به نقش کلیدی منطقه آزاد ارس در حوزه صادرات کالاها اشاره کرد و گفت: محورهای ترکیه، ارمنستان و گرجستان به باکو، سه دروازه ارس به کشورهای همسایه است که به دلیل نقش کلیدی آن در منطقه همیشه در تصمیم گیری های مهم کشور مورد توجه قرار دارد.
ارسال نظر