سیمان

صنعت سیمان کشور با مشکلات عدیده‌ای مازاد تولید داخلی و کاهش تقاضا مواجه شده است؛ صنعتگران این حوزه منتظر صادرات آنهم از طریق بورس کالای ایران هستند؛ اما علی رغم اعلام آمادگی بورس کالا، این موضوع هنوز تحقق نیافته است.

به گزارش «پایگاه خبری بورس کالای ایران»، کاهش ساخت و سازها و پروژه‌های عمرانی طی سال‌های گذشته صنعت سیمان کشور را با مشکلات عدیده‌ای رو‌به‌رو کرد، این در شرایطی است که مازاد تولید داخلی نیز در کنار کاهش تقاضا بر این بی‌رونقی دامن زده و در حال حاضر با توجه به اجرای برجام بسیاری از فعالان این عرصه چشم به باز شدن مسیر صادرات دوخته‌اند.

در شرایط کنونی سیمان در بازار داخلی با وجود آزاد‌سازی قیمت روند مشخص و ثابتی ندارد و مازاد این محصول موجب شده تا بهترین گزینه بعد از رفع تحریم‌ها برای بهبود شرایط تولید گزینه صادرات باشد. مدیر عامل یک شرکت سیمانی در رابطه با مطلب فوق گفت: با رفع محدودیت‌های بین‌المللی مسیر برای صادرات به دیگر کشورها باز خواهد شد و دیگر صادرات سیمان به کشورهایی نظیر عراق و افغانستان محدود نخواهد شد، به‌طور مثال شرق آفریقا تمایل زیادی برای مبادلات با ایران دارد و قطعا با راه افتادن شبکه سوئیفت مسیر برای تعامل با این کشور آغاز خواهد شد. علی محمد بُد در ادامه به شرایط دشوار صادرات اشاره کرد و افزود: در گذشته نیز به دلیل محدودیت‌های بین‌المللی و عدم اتصال به شبکه سوئیف بسیاری از صادر‌کنندگان محصولات خود را به‌صورت چمدانی به کشورهای همسایه صادر می‌کردند، اما با رفع مشکلات بانکی می‌توان به رونق بازار سیمان در سال‌های پیش‌رو امید‌وار شد.

وی گفت: با وجود اینکه در راستای استراتژی نظام عرضه و تقاضا و تنظیم بازار داخلی و صادراتی، سیمان از شمول قیمت‌گذاری دولتی خارج شده، اما همچنان سیمان به دلیل رکود و بی‌رونقی بازار با کمترین قیمت ممکن در بازار عرضه می‌شود که این امر موجب تعطیلی ۲۴ کارخانه در کشور شده است. وی در پاسخ به این پرسش که با توجه به فراهم شدن شرایط لازم برای صادرات سیمان آیا در حال حاضر وقت مناسبی برای آغاز صادرات سیمان از بورس کالا است پاسخ داد: به نظر می‌رسد عرضه در رینگ صادراتی بورس کالای ایران علاوه بر حفظ شفافیت قیمتی و کمرنگ کردن واسطه‌‌ها موجب ایجاد شرایط عرضه سیمان در رینگ داخلی نیز شود.

وی با بیان اینکه اکنون با مازاد تولید سیمان در کشور روبه‌رو‌ هستیم، اظهار کرد: در حال حاضر تولید سیمان به‌طور کامل پاسخگوی نیاز داخلی کشور است، بنابراین بهتر است اهدافمان را به سمتی سوق دهیم که علاوه بر توسعه صادرات، تقاضای داخلی نیز افزایش یابد. این کارشناس سیمان در ادامه اظهارات خود به دلایل عمده کاهش تقاضای سیمان اشاره کرد و گفت: کاهش مصرف داخلی سیمان عمدتا به سه دلیل رکود اقتصادی، کاهش ساخت وساز ناشی از رکود و کاهش بودجه‌های عمرانی است و به نظر می‌رسد بهبود روند صادراتی می‌تواند شرایط بهتری را برای بازار سیمان داخلی رقم بزند.

بُد ادامه داد: در کنارکاهش مصرف داخلی عواملی چون راه‌اندازی طرح‌های توسعه و افزایش ظرفیت شرکت‌ها و رقابت در بازار، کاهش صادرات به‌دلیل بحران‌های عراق و عدم اختصاص بودجه عمرانی این کشور که ۶۰ درصد صادرات سیمان ایران را شامل می‌شود، کاهش قیمت‌های صادراتی و مشکلات حمل و نقل و افزایش هزینه‌های حمل هم در کاهش تقاضای سیمان نقش دارند. وی تنها راه نجات از این بحران را ایجاد مشوق‌هایی برای صادرات سیمان داخلی با توجه به مازاد فعلی عنوان کرد و افزود: بهتر است دولت برای شرکت‌هایی که قابلیت صادراتی دارند تسهیلات ویژه‌ای از جمله پرداخت وام‌های صادراتی در نظر بگیرد.

در ادامه نیز رئیس انجمن کارفرمایان صنعت سیمان کشور با تاکید بر گفته‌های فوق به ضرورت راه‌اندازی رینگ صادراتی در بورس کالای ایران اشاره و اظهار کرد: عرضه سیمان در رینگ صادراتی بورس کالای ایران می‌تواند به بازار داخلی این محصول رونق بخشد و پیش‌شرط ما برای ورود سیمان به این رینگ معاملاتی این است که باید حتما مجوز معامله در بورس کالا صادر و این مجوز تبدیل به سند لازم برای صادرات شود که این موضوع باعث می‌شود بتوانیم صادرات سیمان را کنترل کنیم. شیخان با بیان اینکه به نظر می‌رسد این کار به مشکل قانونی برخورده است، اضافه کرد: ما پیگیر این موضوع هستیم و امیدواریم که با حل مشکل قانونی این کار اجرایی شود و سازمان توسعه و تجارت هر چه سریعتر تصمیم جدیدی در این باره اخذ کند.

وی در ادامه به ورود سیمان به رینگ داخلی اشاره کرد و افزود: عرضه داخلی سیمان در بورس کالای ایران همچنان نیازمند زمان است و بهتر است تولیدکنندگان سیمان بتوانند در قالب عرضه در بورس، بازار صادرات سیمان را سر و سامان و توسعه بدهند و از رقابت مخرب جلوگیری کنند تا بعد به مرور زمان فضا برای عرضه سیمان در تالار صنعتی ومعدنی بورس کالا نیز فراهم شود.شیخان اضافه کرد: برای ایجا‌د اعتماد بیشتر برای بخش صنعت و سرمایه‌گذاران و نیز برای کمک به حل هر چه سریعتر مشکل کمبود سیمان در کشور در حال بررسی کارشناسی هستیم تا پس از حل و فصل مشکلات با توجه به شرایط فعلی داخل، بخش صنعت سیمان کشور به آسیب جدی دچار نشود.

وی تصریح کرد: براساس برنامه‌ای که در نظر داریم، بعد از رونق صادرات سیمان در رینگ صادراتی بورس امیدواریم در سال ۹۵ به رینگ داخلی ورود پیدا کنیم که پیش بینی می‌شود با توجه به ممنوعیت خام فروشی، فرآوری محصولات بالادستی و رشد صادرات به همراه شرایط ایجاد شده برای رفع محدودیت‌های بین‌المللی این امکان فراهم ‌شود تا صنعت سیمان از شرایط بحرانی عبور کرده و وضعیت متعادلی پیدا کند. شیخان در پایان به مزیت‌های صادرات از کانال بورس کالای ایران اشاره کرد و افزود: ما معتقدیم کل سیمان صادراتی کشور باید از کانال بورس کالا به بازارهای جهانی صادر شود تا با عرضه سیمان صادراتی در بورس کالای ایران بتوانیم قیمت‌ها را در مرز رقابتی قرار دهیم و به این واسطه دست دلالان و سودجویان را از این بازار کوتاه کنیم، البته نا‌گفته نماند که این کار زمانی نتیجه خواهد داد که همه تولیدکنندگان سیمان داخلی وارد بورس شوند.

منبع: دنیای اقتصاد

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

آخرین اخبار

پربازدیدترین‌ها

بازار جهانی

آموزش

کلیدواژه ها