بورس کالا

در هفته گذشته رویدادها و اظهار نظرهای مهمی پیرامون بورس کالای ایران صورت گرفت که برگزاری نشست هم اندیشی بورس کالای ایران و صنایع پایین دستی و اعلام حمایت از تولید ملی با همکاری بورس کالا و انجمن ها، موفقیت بورس کالا در حذف رانت و فساد از چرخه معاملات  وتقویت جایگاه محصولات کشاورزی به کمک بورس کالا از مهم ترین آنها بود.

حمایت از تولید ملی با همکاری بورس کالا و انجمن ها

به گزارش«کالاخبر»، نشست هم اندیشی بورس کالای ایران و صنایع پایین دست به عنوان مصرف کنندگان مواد اولیه، در روز ۱۲ خرداد ماه با هدف حمایت از تولید ملی در راستای رفع دغدغه های صنایع پایین دست و در نظر گرفتن مشکلات و نیازهای تولیدکنندگان به عنوان صنایع بالادست به میزبانی بورس کالا برگزار شد.

در این نشست علاوه بر مطرح شدن مباحث کارشناسی از سوی صنایع مختلف، مقرر شد تا نتایج این جلسه و جلسات بعدی از سوی کنفدراسیون صادرات و اتاق بازرگانی تهران و ایران به دولت پیشنهاد شود.

لزوم عرضه موثر به همراه تقاضای واقعی

مدیرعامل بورس کالای ایران در این نشست به لزوم حمایت از تولید ملی تاکید کرد و گفت: کشف مناسب و منطقی قیمت محصولات از طریق عرضه های موثر از یک سو و حذف تقاضا های کاذب از سوی دیگر محقق می شود که این دو موضوع همکاری و هماهنگی سه جانبه تولیدکنندگان، مصرف کنندگان و بورس کالا را نیاز دارد.

حامد سلطانی نژاد با بیان اینکه در حال حاضر به دلیل شکاف قیمتی محصولات در بورس و بازار، شاهد تقاضاهای بالا برای خرید مواد هستیم، افزود: ما در خصوص سیاست گذاری ارزی، تابع ارز ۴۲۰۰ تومانی هستیم و در این شرایط همه باید کمک کنیم که اگر قرار است تخفیفی در قیمت خرید محصولات داده شود، این تخفیف نصیب مصرف کنندگان واقعی شود؛ در این راستا در حوزه پتروشیمی و مصرف کنندگان پلی اتیلن ترفتالات به وزارت صنعت، معدن و تجارت پیشنهاد کردیم که میزان مصرف واقعی سال گذشته به جای بهین یاب مبنا قرار گیرد که وزارت صمت نیز با این موضوع موافقت کرد.

وی با بیان اینکه همه ما در بورس، صنایع پایین و بالادست باید در بحث شناسایی متقاضیان و مصرف کنندگان و مدیریت حوزه تقاضا به دولت کمک کنیم، افزود: با همفکری در این گونه نشست ها، به تعادل در دو سمت عرضه و تقاضا حرکت خواهیم کرد به طوریکه برای حمایت از تولید داخل باید علاوه بر تقویت عرضه، طرف تقاضا نیز به شکل واقعی در بازار وجود داشته باشد.

حمایت ۴ جانبه

در ادامه این نشست رئیس کنفدراسیون صادرات ایران گفت: مشکلات مربوط به تامین مواد اولیه واحد های پایین دست با حمایت اتاق بازرگانی ایران، تهران، کنفدراسیون صادرات ایران و همکاری بورس کالای ایران به زودی برطرف می شود.

محمد لاهوتی افزود:  با توجه به اینکه باید براساس اهداف کشور، در سال جاری صادرات هم رشد پیدا کند، این جلسه برگزار شد تا پس از طرح موضوعات، پیشنهاداتی در خصوص حمایت از تولید و تولید صادرات محور مطرح شود.

براساس این گزارش، حاضران در این نشست بر دو محور اصلی تاکید کردند، نخست نیاز به پالایش تقاضای مواد اولیه با همکاری بورس کالا و انجمن ها تا به مرور تقاضاهای غیر واقعی از معاملات حذف شود و دوم، نیاز به وجود برنامه عرضه مستمر از سوی تولیدکنندگان در راستای تعادل بازار بود.در پایان این نشست مقرر شد تا این جلسات سه جانبه بین انجمن ها و عرضه کنندگان در بورس کالا شکل بگیرد تا به صورت تخصصی مشکلات موجود برطرف شود.

قاعده مند شدن عرضه فلزات در بورس کالا، بررسی تعرفه واردات، پالایش متقاضییان، قوانین اجرایی بورس کالا، بررسی معاملات مچینگ که خود بورس کالا از افزایش عرضه ها در حوزه فولاد استقبال کرده است و لزوم عرضه محصولات در رینگ صادراتی بورس کالا از جمله موارد مطرح و مورد بررسی در نشست امروز بود.

موفقیت بورس کالا در حذف رانت و فساد از چرخه معاملات 

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس درباره نقش بورس کالا در حذف رانت گفت:بورس کالا روشی است که در آن شفاف سازی قیمت و معاملات جریان دارد. به طوریکه در این بازار همه چیز شفاف است از قیمت گذاری گرفته تا میزان عرضه محصولات. به این ترتیب این یکی از دلایلی است که می توان بورس کالا را در حذف رانت موثر دانست.

احمد انارکی محمدی با بیان این که عرضه محصولات در بورس کالا روش های گوناگونی دارد بیان  کرد:از روش های مختلفی می توان محصولات را در بورس کالا عرضه کرد روش نقدی، گواهی سپرده کالایی و یا با استفاده از روش های خرید سلف و اوراق سلف موازی که این روش ها را بورس برای صنایع فراهم کرده و باید بیش از اینها از روش های مدرن و شفاف بورس بهره برد.

وی با تاکید بر توسعه فرهنگ سازی کارکردهای بورس کالا گفت:من فکر می کنم ما به فرهنگ سازی در زمینه بورس کالا نیاز داریم و در کنار آن به شیوه نظامند به آموزش در زمینه بورس کالا بپردازیم تا بتوانیم در حوزه بازار کالا عمده محصولات را به سمت بورس هدایت کرده تا در کالاهای مزیت دار کشور به جایگاه اصلی خود در دنیا برسیم.

تقویت جایگاه محصولات کشاورزی به کمک بورس کالا

مدیر توسعه بازار مشتقه بورس کالای ایران به ارتقا جایگاه محصولات کشاورزی در این بورس اشاره کرد و گفت: از سال ۹۶ توسعه و طراحی ابزارهای جدید حوزه محصولات کشاورزی در بورس کالای ایران وارد مرحله جدیدی شد به عنوان مثال قراردادآتی زعفران در روزهای  گذشته راه اندازی شد و قطعا ماه های آینده نقش بورس کالا در حوزه محصولات کشاورزی پررنگ‌تر و مؤثرتر خواهد شد.

علیرضا ناصرپور افزود: با توجه به مشکلات بازار و نوسانات قیمت محصولات کشاورزی طی سال‌های اخیر، بورس کالا به عنوان یک سیستم، فراگیر، شفاف و یکپارچه می‌تواند درصدد رفع مشکلات بازار برآید .

وی از راه اندازی معاملات آتی سایر محصولات کشاورزی در بورس کالا خبر داد و گفت: با توجه به بازخوردی که از انجام معاملات آتی زعفران خواهیم گرفت و همکاری هایی که با وزارت جهاد کشاورزی خواهیم داشت، بورس کالا در آینده نه چندان دور بر روی عرضه سایر محصولات کشاورزی متمرکز می شود.

نگاه کشاورزان به معاملات آتی بورس کالا

حبیب الله اسدی، کشاورز ۸۱ ساله تربت حیدریه در خصوص عرضه زعفران در بورس کالا و راه اندازی بازار آتی این محصول گفت: معاملات آتی زعفران در روزهای اخیر در بورس کالای ایران آغاز شده که کشاورزان در خصوص این معاملات و امکان کسب سود واقعی از تولیداتشان، این معاملات را رصد می کنند

وی در خصوص کشف قیمت حدود ۷هزار تومان برای هر گرم زعفران نگین در معاملات آتی برای سررسید شهریور ماه جاری گفت: زعفران به عنوان یک محصول مهم در کشور هیچ گاه قیمت منطقی نداشته و متغیر بوده است به طور همواره سود اصلی از زحمات تولید زعفران به کشاورز نمی رسد و افرادی سود های بالا بدست می آورند که تجارت زعفران می کنند.

وی اظهار کرد: سال هاست که به صورت عرف بازار و توجه به زمان برداشت محصول، قیمت های چندماهه زعفران را حدس می زنیم اما با ورود زعفران به بورس، چشم انداز قیمت ها به مراتب بهتر و واقعی تر شده استبه گفته ی این کشاورز، در حال حاضر قیمت ۶۹۰۰ تومان برای محصول زعفران در معاملات آتی به دلیل اینکه ۱۰ درصد پول به عنوان تضمین بلوکه می شود قیمت مناسبی است و می تواند سودآوری داشته باشد.

افزایش مساحت انبارهای منطقه آزاد انزلی با رعایت استانداردهای بورس کالا

مدیر توسعه و تجارت سازمان منطقه آزاد انزلی گفت: ما بین سازمان منطقه آزاد انزلی و بورس کالا تفاهم نامه همکاری منعقد شده است و با رعایت استانداردهای بورس کالا، انبارهای منطقه مورد تأیید سیستم انبارداری بورس کالا قرار گرفته تا در قالب گواهی سپرده کالایی قبض انبار، شاهد کاهش هزینه های مالی و زمانی معاملات بورسی منطقه باشیم.

گرشاسبیطرح توسعه انبارهای سرپوشیده را به عنوان یک از زیرساخت ضروری در حوزه های صنعتی-تولیدی، تجاری و ترانزیت عنوان و خاطرنشان کرد : با تکیه بر مزایا و معافیت های قانونی منطقه آزاد انزلی و بهره گیری از توانمندیهای بخش خصوصی در سطح منطقه به عنوان یکی از سیاست های راهبردی از سوی مدیرعامل سازمان منطقه آزاد انزلی در مدت چهار سال گذشته سازمان منطقه آزاد انزلی موفق شده است در ساخت تمامی انبارهای جدید، از توانمندی بخش خصوصی استفاده کند.

وی با اشاره به ضرورت ایجاد انبارهای مختلف در سطح منطقه بیان کرد : سازمان منطقه آزاد انزلی بر این باور است که تنوع انبارهای موجود در سطح منطقه به عنوان یک زیرساخت ضروری، می تواند به عنوان یکی از حلقه های اصلی در زمینه صادرات مجدد، انبار داری مواد اولیه واحدهای تولیدی-صادراتی منطقه، و در پشتیبانی از شبکه تجاری در حوزه کالای همراه مسافر نقش موثر و تنظیم کننده عرضه و تقاضا داشته باشد.

عرضه اقلام مکشوفه در بورس کالا

یک حقوقدان ضمن اشاره به اصلاحات قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفت: با انجام اصلاحات تازه، کالاهای قاچاق، بازصادرات شده یا به شرط خروج از کشور از طریق بورس به مزایده گذاشته می‌شود.

اسماعیل علیدادی حقوقدان با اشاره به ۳ اصلاح مهم قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفت: یکی از مشکلاتی که وجود داشت، ماده ۴۶ قانون بود که ابهاماتی در برخورد با قاچاق داشت به گونه ای که فقط خود قاچاق را بین سازمان تعزیرات حکومتی و دادگاه ها تقسیم کرده بود و جرائم مرتبط با قاچاق را در نظر نگرفته بود.

این حقوقدان به امحای کالای قاچاق اشاره کرد و گفت: طی سالیان اخیر امحای کالای قاچاق یکی از موضوعات جنجالی بود که حتی مقام معظم رهبری نیز به این مساله ورود کردند. در اصلاحیه قانون پیش بینی شده تا حد امکان کالاهای مکشوفه قاچاق بازصادرات شود و وارد بازار کشور نشود و یا اینکه به شرط خروج از کشور از طریق بورس به مزایده گذاشته شود.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

آخرین اخبار

پربازدیدترین‌ها

بازار جهانی

آموزش

کلیدواژه ها