گفتگو
-
گفت و گوی اختصاصی «کالاخبر» با علی اکبر هاشمیان؛
در جنگ با بازار همیشه شکست خورده ایم/ قبض انبار، برگ برنده بورس کالا
نخستین مدیرعامل بورس کالای ایران می گوید: شاید جالب باشد که بدانید طی چهار سال مدیرعاملی بورس کالا، تقریبا مدت دو سال از فعالیتهای ما صرف پاسخگویی به مراجع نظارتی شد. ردپای رانتخواران همهجا بود و آن ها به همه نهادها از مجلس گرفته تا دفتر رئیسجمهوری شکایت میکردند و ما باید مدام در خصوص کارکرد بورس کالا و دلیل چرایی کشف فلان قیمت که به نفع تولیدکننده و زیان دلالان بود توضیح میدادیم. این نشستها آنقدر طول میکشید تا چهره واقعی برخی رانتخواران مشخص میشد؛ آن ها علنا میگفتند که با راهاندازی بورس کالا، سود ما از بین رفته و در مقابل ما به مسئولان اعلام میکردیم که اینها سود نمیکردند بلکه رانت میگرفتند و حالا با آمدن بورس کالا رانتشان حذف شده است؛ البته اطلاع دارم هنوز همان ماجراهای قبلی و قیمتگذاریها پس از سال ها در جریان است.
-
سلطانی نژاد با اشاره به برنامه های سال ۱۴۰۰ اعلام کرد؛
تلاش سازمان بورس برای معامله کالاهای تولیدی شرکت های بورسی در بورس کالا
مدیرعامل شرکت بورس کالای ایران در گفت و گویی با اشاره به ثبت رکوردهای جدید در سال ۹۹، برنامه های این بورس در سال ۱۴۰۰ را تشریح کرد. پیگیری راه اندازی معامله حواله حمل ریلی کالا، فراهم بودن زیرساخت معاملات حق آلودگی هوا، توسعه بازارها و ابزارهای مالی، امیدواری به کمرنگ شدن سایه قیمت گذاری دستوری و تلاش سازمان بورس برای معامله عمده کالاهای تولیدی شرکتهای حاضر در بازار سهام در بورس کالا به منظور تحلیل شفاف و لحظه ای بازار از جمله مواردی است که جزییات آن در گفت و گو با ایرنا تشریح شده است.
-
سلطانی نژاد:
التهاب بازارها پیش از وقوع در بورس کالا نمایان می شود/ کمک «گزارش التهاب» به تعادل بخشی بازار
مدیرعامل بورس کالای ایران با بیان اینکه هر نوع اختلالی در فرآیند عرضه و تقاضا در بورس کالا به سرعت نمایان میشود، گفت: گاهی در روند تولید کالاهایی که در بورس کالا عرضه میشوند، اختلال و مشکلی ایجاد میشود که میتواند تعادل بازار آن محصول را بر هم بزند؛ این اختلالات پیش از وقوع، معمولاً نشانههایی دارند که در بورس کالا تلاش میشود با استفاده از آن نشانه ها از بروز التهاب و عدم تعادل در یک بازار جلوگیری شود. به گفته سلطانی نژاد، به همین منظور گزارشی به نام «گزارش التهاب» در بورس کالا در مورد محصولات مختلف تهیه می شود که در آن، عرضه و تقاضای کالاها با دقت مورد بررسی قرار میگیرد.
-
در گفت و گو با سلطانی نژاد مطرح شد؛
از ورود سیمان تا ری کشیدن برنج در بورسکالا/
حامد سلطانی نژاد در گفت و گویی، موضوعات روز بورس کالای ایران، ورود کالاهای جدید و رشد متغیرهای معاملاتی سال جاری را تشریح کرد.
-
در گفت و گوی «کالاخبر» با کارشناس بازارهای کالایی بررسی شد؛
انتشار اوراق سلف موازی مسیر هموار تامین مالی شرکت ها
«اوراق سلف موازی استاندارد» جذاب ترین شیوه تامین مالی شرکت های تولیدی در بورس کالا و انرژی است که گلنوش معینی، سرپرست معاملات بورس انرژی کارگزاری آگاه معتقد است که اوراق سلف موازی ظرفیت بسیار زیادی برای صنایع دارد. او در گفت و گو با کالاخبر به بررسی مزایای انتشار اوراق سلف موازی برای تامین مالی صنایع پرداخته است.
-
پیامدهای پیروزی بایدن در گفت و گو با میرمعینی بررسی شد؛
رکود بازارهای موازی همزمان با توسعه بازار سرمایه/ پیش بینی رونق مبادلات بورس های کالایی
با انتخاب جو بایدن بهعنوان رئیسجمهور آمریکا و تقویت احتمال منطقی شدن سیاست خارجی آمریکا و پرهیز کاخ سفید از تندروی، بازارهای جهانی امیدوارتر شدند تا بتواند در فضایی دور از تنش به فعالیت خود ادامه دهند. حمید میرمعینی کارشناس ارشد بازار سرمایه، با پیشبینی بهبود اوضاع اقتصاد جهانی معتقد است اگر تنشزدایی احتمالی در مناسبات واشنگتن و تهران رخ دهد، وضعیت شاخصهای بورس ایران از جمله روند مبادلات کالاها در بورس کالا نیز به مسیر مطلوب و توام با رونق خود ادامه می دهد.
-
بررسی مزایای بورسی شدن املاک؛
وزارت دفاع مزایده های سنتی را کنار گذاشت/ نخستین عرضه ملک، ۹ آذر در بورس کالا
وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در حالی ۹ آذر ماه جاری عرضه املاک مازاد خود در بورس کالا را با عرضه یک قطعه زمین محصور شده واقع در شهرستان دماوند آغاز می کند که کارشناسان و صاحبنظران حوزه اقتصادی این عرضه ها را راهکاری برای افزایش شفافیت در امر واگذاری املاک دولتی و عمومی و حذف فرآیندهای پرشائبه مزایده و مناقصه های سنتی می دانند تا با جایگزینی مکانیسم حراج الکترونیک به جای عرضه های پاکتی، سیر حرکت به سمت پیاده سازی دولت الکترونیک در این زمینه نیز محقق شود.
-
مدیرعامل ذوب آهن اصفهان:
بازار با عرضه همه فولادسازان در بورس کالا متعادل می شود
منصور یزدی زاده مدیرعامل ذوب آهن اصفهان در خصوص راهکار تعادل قیمت ها در بازار فولاد گفت: علی رغم عرضه کافی و متناسب فولاد با نیاز واقعی که در حال حاضر در بورس کالا انجام می شود، اما برای خنثی کردن عطش مجازی و تقاضای صوری که در بازار وجود دارد، باید سایر واحدها هم به میدان بیایند تا با فرمول افزایش عرضه بتوان این مسئله را حل کرد؛ لذا اگر همه شرکت ها محصولاتشان را در بورس کالا عرضه کنند دیگر نیازی به دخالت دولت نیست و بازار متعادل می شود.
-
قائممقام بورس کالای ایران بررسی کرد:
کمبود عرضه پلیپروپیلن در کشور به ٣ دلیل
قائممقام بورسکالای ایران در گفت و گویی سه مشکل اصلی کمبود خوراک پروپیلن در کشور را مورد بررسی قرار داده است. رضا محتشمی پور، مهمترین مساله در خصوص معضل کمبود عرضه پلی پروپیلن در کشور را سیاست اشتباه قیمتگذاری خوراک عنوان کرد که باعث شده صنعت پتروشیمی ایران به سمت خوراکهای سبکتر نظیر گاز متان پیش برود که در این حالت جذابیت تولید محصولاتی مثل پروپیلن کاهش مییابد.
-
در گفت و گو با مستخدمین حسینی مطرح شد:
نقش اثرگذار بورس کالا در سیاست «اقتصاد بدون نفت»/ ارزیابی پیروزی انتخاباتی بایدن در اقتصاد ایران
انتخابات آمریکا و پایان ریاست جمهوری دونالد ترامپ آیا میتواند آغازی بر قبول اشتباهات گذشته و اصلاح ساختارهای اقتصاد ایران باشد؛ اینکه انتخاب جو بایدن و احتمالاً بازگشت آمریکا به برجام، چقدر در اقتصاد کشور ما تأثیرگذار خواهد بود، سوالی است که از حیدر مستخدمین حسینی، اقتصاددان و معاون پیشین وزیر اقتصاد پرسیدیم.
-
سرپرست شرکت طلای زرشوران اعلام کرد:
مزایای چندگانه معاملات گواهی سپرده شمش طلا در بورس کالا
سرپرست شرکت طلای زرشوران مزایای چندگانه معاملات گواهی سپرده شمش طلا در بورس کالا را تشریح کرد.
-
کارشناس بازار فولاد اعلام کرد:
سود همزمان تولیدکننده و مصرف کننده فولاد با حضور همه جانبه در بورس کالا
یک کارشناس بازار فولاد عنوان کرد:کارکردهای بورس های کالایی در دنیا و علم اقتصاد به اثبات رسیده است و نیاز نیست که در اینجا ما بخواهیم کارکردهای آن را اثبات کنیم و بر همگان این قضیه روشن و بدیهی بوده اما متاسفانه عدهای در کشور ما به دنبال عدم شفافیت و فرار مالیاتی و سودجویی و... هستند همواره از قانون و شفافیت دوری کرده و تا جایی که می توانند ابزارهایی مانند بورس که برای منطقی نمودن قیمتها استفاده میشود را مقصر افزایش قیمت اعلام می کنند.
-
نخستین دبیرکل بورس فلزات در گفت و گو با کالاخبر؛
قیمت گذاری فولاد اشتباه محض است/ حذف رانتخواران با تقویت بورس کالا
احمد صادقی رانتخواران اقتصادی به خصوص در صنعت فولاد را به عقرب تشبیه می کند؛ او که قیمت گذاری دستوری کالاها را اشتباه محض در اقتصاد می داند به کالاخبر می گوید: عقربها اگر خوراک نداشته باشند، میمیرند، عقربهای بازار فولاد هم اگر رانت و حمایت نداشته باشند، نابود میشوند که راه مقابله با آنها، شفافیت حداکثری مبادلات به وسیله سازوکار بورس کالاست.
-
گفت و گو با احمد صادقی نخستین دبیرکل بورس فلزات تهران؛
پس از سال ها نباید گرفتار قیمت گذاری شویم
احمد صادقی که اهل اردکان است، از مدیرانی است که در همه چهل سال گذشته و همه دولتها، از دولت جنگ تا دولت تدبیر و امید تجربه مدیریت در عرصه صنعت بهخصوص صنعت فولاد را در کارنامه خود دارد و بهنوعی پیرِ این دیر است. صادقی، اکنون روزهای هفتادسالگی را در اردکان سپری میکند.
-
از سوی جواد فلاح صورت گرفت؛
رونمایی از دو خبر جدید عرضه املاک در بورس کالا
عرضه و معامله املاک و مستغلات در بورس کالا و تامین مالی پروژههای ساخت مسکن از طریق انتشار اوراق سلف استاندارد موازی، دو ابزار بورس کالا برای کمک به بازار مسکن بوده که ظرف ماههای اخیر با جدیت پیگیری شده است. در این میان مدیر مطالعات اقتصادی بورس کالای ایران از دو خبر جدید در این حوزه رونمایی کرد. به گفته جواد فلاح علاوه بر پذیرش ۷ ملک در شهر هشتگرد که هفته گذشته اطلاع رسانی شد، شهر جدید سهند برای عرضه بیش از ۲۰ ملک خود به بورس کالا درخواست داده و از سوی دیگر شرکت سرمایهگذاری مسکن نیز برای اجرای پروژهای در پردیس، متقاضی انتشار اوراق سلف استاندارد موازی است.
-
کاکایی استاد دانشگاه علم و صنعت مطرح کرد؛
کشف قیمت عادلانه در بورس کالا، راه نجات و احیای صنعت خودرو
امیرحسن کاکایی، استاد دانشگاه علم و صنعت معتقد است که تا وقتی رانتهای ۵۰ و ۱۰۰ درصدی در قیمتگذاریها وجود دارد، طبیعی است که سرمایه میخواهد دنبال یک چنین بازاری برود. اما اگر خودروسازان به بورس کالا بیایند و اجازه فروش محصولاتشان با قیمت واقعی را داشته باشند، پتانسیل های این صنعت رشد می کند، قیمت ها واقعی می شود و شاهد احیای صنعت خودرو خواهیم بود.
-
رادپور کارشناس ارشد بازارهای مالی:
ایران می تواند صاحب یکی از بزرگ ترین بورس های آتی طلای جهان باشد
میثم رادپور، کارشناس ارشد بازارهای مالی می گوید که طی پژوهشی که در خصوص بررسی بازارهای آتی طلای دنیا انجام داده، اگر معاملات آتی سکه طی دو سال گذشته و همزمان با رشد چشمگیر اقبال ها به بازار سرمایه به کار خود ادامه می داد اکنون یکی از بزرگ ترین بورس های آتی طلا در جهان متعلق به بورس کالای ایران بود و به راحتی می توانست بعد از بورس شیکاگو، شانگهای و هند قرار بگیرد، اما متاسفانه دو سال از توقف معاملات بازار پرعمق و بزرگ آتی سکه می گذرد.
-
شفاف سازی مدیر مالی بانک رفاه کارگران؛
بانک ها هیچ نقشی در نوسان قیمت سکه ندارند/لزوم حمایت ویژه بانک مرکزی از معاملات گواهی سکه
مدیر مالی بانک رفاه کارگران در گفت و گو با «کالاخبر» در خصوص مباحث مطرح شده در مورد نقش بانک ها در رشد قیمت سکه در معاملات گواهی سپرده کالایی شفاف سازی کرد. سید حمید سیدی گفت: بانک ها صرفا انباردار بورس بوده و نقش خزانه داری را برای نگهداری و صدور گواهی سپرده سکه طلا ایفا می کنند و هیچ گونه دخالتی در معاملات و یا افزایش و کاهش قیمت ندارند. به گفته وی، نکته ای که در نظر افرادی که انتقاد می کنند مغفول مانده این است که خرید و فروش سکه به صورت فیزیکی و یا گواهی سپرده برای بانک منع بوده و بانک نمی تواند نقشی در نوسانات قیمتی داشته باشد.
-
پیشنهاد یک کارشناس بازار سرمایه؛
بانک مرکزی با قرارداد آتی سکه، بازار را مدیریت کند
یک کارشناس بازار سرمایه گفت: یک سال قبل از توقف معاملات آتی سکه، بانک کارگشایی، حراج سکه و پیش فروش سکه را عملیاتی کرد که نتیجه آن حراج ذخایر طلای کشور بود. این درحالی است که اگر دولت و بانک مرکزی از ظرفیت بازار آتی سکه استفاده می کردند، میتوانستند قیمت سکه را از طریق اوراق سکه کنترل کنند.
-
عضو شورای عالی بورس خبر داد؛
دستور همتی برای تشکیل کارگروه راه اندازی معاملات آتی سکه
عضو شورای عالی بورس از دستور عبدالناصر همتی رییس کل بانک مرکزی به منظور تشکیل کارگروهی برای بررسی توسعه معاملات سکه در قالب ابزارهای مالی و راه اندازی مجدد قرارداد آتی سکه در بورس کالا خبر داد.
-
پاسخ مدیر نظارت بر بازار بورس کالا به اظهارات معاونت معدنی وزارت صمت:
عدم تایید معاملات به علت ظن تبانی و استفاده از اطلاعات نهانی بود
داریوش اسماعیلی معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صمت در حالی خبر از ابطال معاملات تایید شده وزارت صمت به وسیله بورس کالا ( معاملات در روزهای پایانی اردیبهشت ماه) داده بود که بورس کالا ظن تبانی و استفاده از اطلاعات نهانی را دلیل ابطال معاملات عنوان میکند. مدیر نظارت بر بازار بورس کالای ایران، دلایل ابطال معاملات محصولات فولادی در تاریخهای ۲۴، ۲۸ و ۲۹ اردیبهشت ماه از سوی بورس کالا را مساله عدم شفافیت در معاملات، ظن معاملات هماهنگ و احتمال استفاده از اطلاعات نهانی با توجه به قیمتهای اعلامی جهت تایید معاملات اعلام کرد.
-
عضو هیات مدیره گروه شرکت های زعفران سحرخیز مطرح کرد:
آموزش های بورسی به کشاورزان ١٢ روستا/ عرضه در بورس کالا یعنی استانداردسازی محصول
فرهاد سحرخیز معتقد است، بورس کالا با توجه به مکانیزمی که دارد، نقش کاملی در استانداردسازی ایفا می کند؛ به عنوان مثال یکی از بارزترین فواید مکانیزم های در حال اجرا توسط بورس کالا، اعلام دقیق جزییات محصول عرضه شده و تضمین کیفیت، کشف قیمت کالا و قطعی کردن قیمت آن است که با ایجاد این شفافیت از رانت هم جلوگیری می کند.
-
-
در گفت و گو با مدیرعامل بورس کالای ایران بررسی شد؛
ابزار مشتقه پناهگاه امن فعالان صنایع در برابر تلاطم بازارها
مدیرعامل بورس کالای ایران معتقد است تا زمانی که ابزارهای مشتقه (از جمله معاملات آتی و اختیارات خرید و فروش) در بازار زنجیره فولاد و سنگ آهن شکل نگیرد، تلاطم های بازار جهانی، نوسان نرخ ارز و تغییرات قوانین و مقررات واردات و صادرات مستقیما روی بازار تاثیر می گذارد و باعث کمبود یا مازاد محصولات و مواد اولیه می شود. به عبارتی اگر ابزارهای مشتقه در میان فعالان بازار مرسوم نشود، مامنی برای پوشش ریسک و پناه گرفتن در طوفان تلاطم های بازارهای جهانی وجود نخواهد داشت؛ در حالی که وجود ابزارهای مشتقه، پیش بینی میزان تقاضا برای محصولات بالادستی در آینده را امکان پذیر می کند و به سیاست گذاران و فعالان بازار فرصت تصمیم گیری می دهد.
-
در میزگرد کالاخبر با حضور مسوولان صنعتی و معدنی تاکید شد؛
«مشورت» کلید حل مشکلات اقتصادی/ بخش خصوصی و دولت یک خانواده اند
میزگرد «کالاخبر» با محوریت نقش بورس کالا در بازار و تولید محصولات صنایع معدنی و فلزی با حضور بهرام شکوری رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازگانی ایران، یوسف مرادلو رییس انجمن ملی سرب و روی ایران، سجاد جلیلی قائم مقام مدیرعامل کارگزاری اقتصاد بیدار و سید جواد جهرمی مدیر نظارت بر بازار بورس کالای ایران برگزار شد. حاضران در این جلسه به بحث و تبادل نظر در خصوص سه پرسش اصلی میزگرد یعنی «موانع اصلی بر سر راه تولید»، «نقش بورس کالا در صنایع معدنی و فلزی» و «راهکارها به منظور حل مشکلات» پرداختند که در ادامه می خوانید.
-
در گفت و گو با «کالاخبر» مطرح شد؛
فیض آباد تربت حیدریه کالیفرنیایی دیگر
برخی از فعالان بازار پسته به فیض آباد تربت حیدریه، کالیفرنیا لقب داده اند؛ ۹۸ درصد پسته تولیدی ایالات متحده در کالیفرنیا و حدود ۲ درصد آن در ایالت آریزونا و نیومکزیکو کشت و تولید می شود. اقلیم نیمه خشک مناطق بیابانی کالیفرنیا شرایط مساعدی را برای کاشت و تولید پسته فراهم آورده و در واقع کالیفرنیا به الگوی کشت منظم باغات و برداشت پسته به شکل مکانیزه و مدرن شهرت دارد.
-
گفت و گوی کالاخبر با قائم مقام بازرگانی وزیر صمت؛
بورس کالا نقطه تلاقی تنظیم بازار داخلی و صادرات
حسین مدرس خیابانی، قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در امور بازرگانی با بیان اینکه دولت به قیمت گذاری دستوری و تثبیتی به جز در برخی شرایط خاص تمایلی ندارد، گفت: رابطه عرضه در بورس، صادرات و زنجیره تامین محصولات به هم پیوسته است به طوریکه با عرضه محصولات در بستر بورس کالا می توان نقطه تلاقی تنظیم بازار داخلی و ساماندهی صادرات این اقلام را مشخص کرد.
-
رئیس بازرگانی اتاق کرمان:
پسته بورسی منطبق با استانداردهای ملی است
رئیس کمیسیون بازرگانی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان معتقد است خرید و فروش پسته در بورس براساس استانداردهای تعریف شده در این بازار قطعاً به نفع کشاورزان و تولیدکنندگان خواهد بود و اگر این استانداردها به درستی استفاده شود این معاملات به خوبی در بازار پسته جواب خواهد داد و روند مناسبی را طی خواهد کرد.
-
در میزگرد تخصصی «کالاخبر» با محوریت بازار کشاورزی بررسی شد؛
ساماندهی تجارت ۱۶میلیارد دلاری از طریق بورس کالا
۱۶ میلیارد دلار تجارت بخش کشاورزی شامل واردات و صادرات نهاده ها و کالای کشاورزی در صورت ورود به بورس کالا می تواند بخش کشاورزی کشور را شفاف کرده، از واردات و صادرات بی مورد و ضد تولید جلوگیری کند و وزارت جهاد کشاورزی به عنوان متولی می تواند طبق بسترهای قانونی موجود از ابزارهای بورسی برای تنظیم بازار محصولات کشاورزی و دامی استفاده کند.
-
استاندارد محصولات در انبارهای مورد تایید بورس کالا تضمین شده است؛
خیال راحت صادرکنندگان پسته با ورود به معاملات گواهی سپرده
روزنامه شرق در شماره امروز خود گفت و گویی با سرپرست معاونت توسعه بازار و مطالعات اقتصادی بورس کالای ایران داشته و آغاز معاملات گواهی سپرده پسته را از زوایای مختلف مورد بررسی قرار داده است.
-
مهرزاد نامداری در گفت و گو با «کالاخبر» مطرح کرد؛
خروج از اقتصاد زیرزمینی به کمک بورس کالا
معاون اسبق عملیات و نظارت بورس کالای ایران معتقد است که اگر می خواهیم اقتصاد ایران از سایه بیرون بیاید و فعالیت های زیر زمینی و غیر شفاف کمرنگ شود، چاره ای جز بها دادن به بازارهای رسمی و شفاف نداریم که بورس کالا در این سال ها به عنوان بستری برای دادوستد شفاف کالاها قطعا به تقویت سلامت اقتصاد و حمایت از تولید کمک کرده و می کند. «کالاخبر» پس از حدود ۵ سال از پایان کار نامداری در مجموعه بورس کالا، گفت و گویی با وی از مرور خاطرات روزهای نخست راه اندازی بورس فلزات تا شرایط سخت معاملات در دوران تحریم انجام داده که در ادامه می خوانید.
-
در گفت و گو با صادرکننده نمونه زعفران بررسی شد؛
اصلاحات بازار زعفران به واسطه عرضه در بورس کالای ایران
صادرکننده نمونه زعفران کشور در گفت و گو با کالاخبر به شرایط قبل و بعد از عرضه زعفران در بورس کالای ایران پرداخته است.