کاهش ناهنجاری های اقتصادی با عرضه کالاها در بورس
به گزارش «کالاخبر»، در هفته گذشته عضو هیات رییسه کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس با بیان اینکه مهمترین آسیب وعارضه قیمت گذاری دستوری ایجاد رانت در بازارها است، گفت: منشا عمده رانت های موجود در اقتصاد به ویژه در معاملات کالاهای اساسی ارتباط بسیار زیادی با شیوه قیمت گذاری دستوری دارد.
علی کاظمی بابا حیدری تاکید کرد: اگر می خواهیم قیمت محصولات و کالاهای اساسی به درستی تنظیم شده و بازارها به تعادل لازم برسد، باید از قیمت گذاری دستوری کالاها و دخالت در فرآیند تعیین قیمت ها پرهیز کنیم؛ ضمن اینکه بهترین راهکار این است که دولت تعیین قیمت را به بازاری مطمئن و شفاف همچون بورس بسپارد تا هم تولیدکننده و هم مصرف کننده منتفع شوند؛ از همه مهمتر اینکه با عرضه کالاهای اساسی در بورس دیگر در اقتصاد کشور شاهد بروز رانت نخواهیم بود.
وی بورس کالا را بازاری نظام مند و شفاف دانست و اظهار داشت: با توجه به تجارب دیگر کشورها، در ایران نیز اگر دادوستد کالاهای مختلف از طریق بورس انجام شود، در اقتصاد کشور ناهنجاری و التهابات کمتری مشاهده خواهد شد؛ ضمن اینکه در تنظیم بازارهای مختلف نیز موفق خواهیم بود.
توسعه صادرات بخش کشاورزی از دریچه بورس کالا
عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس گفت: با استمرار عرضه محصولات کشاورزی در بورس کالا، نه تنها از بروز رانت در اقتصاد کشور جلوگیری کرد، بلکه می توان مسیر توسعه صادرات محصولات کشاورزی با برند داخلی از مسیر بورس را در پیش گرفت که این اتفاق به هیچ عنوان دور از دسترس نیست.
نورمحمد تربتی نژاد با اشاره به مزایای عرضه کالاهای اساسی و محصولات کشاورزی در بورس کالا اظهار داشت: بورس کالا در ایجاد شرایط رقابتی، استانداردسازی محصولات، توسعه عملیات بازاریابی، شفاف سازی اطلاعات، کاهش ریسک قیمتی، تضمین معاملات و توسعه بازار محصولات کشاورزی نقش تعیین کننده ای دارد.
وی افزود: عملکرد بورس کالا در ایجاد شفافیت در معاملات و رشد تولید در بخشهای مختلف اقتصادی مشخص است و این رویکرد باید در حوزه کشاورزی نیز اجرایی شود. در این راستا، میتوان با استمرار عرضه محصولات کشاورزی در بورس کالا، نه تنها از بروز رانت در اقتصاد جلوگیری کرد، بلکه می توان زمینه توسعه صادرات محصولات کشاورزی با برند داخلی از مسیر بورس را فراهم آورد.
امکان صادرات زعفران با کیفیت از بستر بورس
در هفته گذشته عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: با عرضه پر حجم و مستمر زعفران در بورس کالا نیاز بازارهای جهانی از طریق صادرات مستقیم و بدون هیچ گونه واسطهای تامین میشود و مزیت صادرات مستقیم این محصول استراتژیک به کشورهای هدف این است که درآمدهای ارزی آن برای کشور ارزش افزوده بالایی به همراه خواهد داشت.
علی اکبر کریمی با اشاره به اینکه پیش از عرضه زعفران در بورس، قیمت ها در کشور تابع نظر دلالان بود و فاصله قابل توجهی با قیمت های جهانی داشت، اظهار داشت: با عرضه و کشف قیمت این محصول ارزشمند در بورس، راه برای بین المللی و اصولی شدن تجارت زعفران هموار شد.
وی تصریح کرد: به نظر می رسد معامله زعفران در بورس کالا در قالب ابزارهایی همچون گواهی سپرده کالایی و قراردادهای آتی، گام مهمی در کشف قیمت شفاف واقعی و راهکاری موثر در معرفی ایران به عنوان مرجع قیمتی این محصول در بازارهای جهانی است.
آشفتگی های اقتصادی از سیاست های دستوری نشأت می گیرد
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس اظهار داشت: آشفتگی های اقتصادی در بازارهای مختلف، عموما از اعمال سیاست های دستوری نشات می گیرد و باید به این نکته تاکید کرد که تعیین قیمت های دستوری برای کالاها برای بلندمدت سیاست درستی نیست و رانت های میلیاردی را برای عده ای خاص ایجاد می کند.
محسن کوهکن با تاکید بر نقش بورس کالا در تنظیم بازارهای مختلف، گفت: باید کل زنجیره تولید محصولات کشاورزی، صنایع و سایر کالاها در بورس مورد معامله قرار گیرد تا همواره تعادل عرضه و تقاضا در بازار برقرار باشد و از بروز رانت جلوگیری شود.
وی تصریح کرد: قیمت گذاری دستوری، علاوه بر اینکه باعث برهم خوردن نظم و تعادل بازار می شود، بازار را هم دچار تنش های فراوان می کند؛ این در حالی است که با توجه به عملکرد بورس کالا بهعنوان بازاری شفاف در کشور، نیازی به قیمتگذاری دستوری نیست، بلکه قیمتها می تواند در بورس کالا و در مقابل دیدگان همه کشف شده و ضمن نظارت بر معاملات، می توان از طریق عرضه محصولات مختلف در بورس، بازارهای کالایی را تنظیم کرد.
هدایت کشور به مسیر اقتصاد بازار به کمک بورس
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی با تاکید بر لزوم شفافیت و جلوگیری از ایجاد رانت در اقتصاد، گفت: تصمیمات خلقالساعه و اجرای سیاست قیمتگذاری دستوری تنها باعث خواهد شد تا روند معاملات به بیراهه کشیده شده و در بازارهای مختلف کالایی شاهد بروز رانت باشیم.
منصور مرادی به جایگاه بورس کالا در اقتصاد کشور اشاره کرد و گفت: بورس کالا طی سالهای گذشته فضای شفافی را برای مبادله کالاهای مختلف فراهم کرده که به طور یقین توسعه این بازار به سلامت اقتصادی کشور کمک میکند؛ چرا که در بورس کالا، قیمتها براساس نظام عرضه و تقاضا تعیین میشود که این امر ما را در مسیر حرکت به سمت اقتصاد بازار هدایت میکند.
وی اظهار داشت: یکی از راه های جلوگیری از افزایش کاذب قیمت ها، افزایش شفافیت در معاملات است که با توجه ویژه به موضوع عرضه محصولات در بورس کالا، به عنوان یکی از ارکان اقتصادی شفاف کشور، می توان به تعادل بازار و کاهش التهابات آن کمک کرد.
زیره سبز سمنان به بورس کالا میرود
مجری طرح گیاهان دارویی سازمان جهادکشاورزی استان سمنان گفت: عرضه زیره سبز در بورس کالا، شیوهای مناسب برای حذف واسطهها و فروش مستقیم آن به مصرفکننده است.
شیما عبدالشاه گفت: در روزهای اخیر با راهاندازی معاملات گواهی سپرده کالایی مبتنی بر محصول زیره سیاه در کشور تلاش شده تا در حمایت از کشاورزان زمینه حذف واسطههای غیرضروری فراهم شود.
وی، عرضه محصول زیره سبز در بورس کالا را یک شیوه مناسب برای حذف واسطهها و فروش مستقیم زیره به مصرف کننده و صادرکننده این محصول و نیز بازگشت به جایگاه جهانی صادرات آن دانست.
راه اندازی قرارداد آتی زعفران پوشال و نگین تحویل مهر ۹۸
در هفته گذشته مدیریت توسعه بازار مشتقه بورس کالا اعلام کرد که قرارداد آتی زعفران پوشال تحویل مهر ۹۸ از روز چهارشنبه ۱۶ مرداد ماه راه اندازی شده و تا تاریخ ۱۳ مهر ۹۸ قابل معامله خواهد بود.
همچنین قرارداد آتی زعفران نگین تحویل مهر ۹۸ از روز یکشنبه ۲۰ مرداد ماه راه اندازی شده و تا تاریخ ۲۰ مهر ۹۸ قابل معامله خواهد بود.
ارسال نظر