به گزارش «پایگاه خبری بورس کالای ایران»، در روزهای بعد از ۸ نوامبر یعنی روز انتخابات آمریکا، دونالد ترامپ کلید واژه تمام بازارهای جهانی بوده است. مواضع متفاوت او از دوران باراک اوباما آینده بزرگترین اقتصاد جهان و به تبع آن کل اقتصاد جهان را در هاله ای از ابهام فرو برده است. مجموعه صحبت های ترامپ ریسک های سرمایه گذاری را افزایش داده و آینده شرکت های آمریکایی که اغلب در خارج سرمایه گذاری کرده اند را تیره و تار نشان داد. به این ترتیب روزهای چهارشنبه و پنجشنبه، شاخصهای دلار و بورس افت کردند و خرید طلا بهعنوان سرمایه امن شدت گرفت.
چهارشنبه، نخستین نشست خبری برنده انتخابات نوامبر که از حدود یک هفته دیگر رئیسجمهور بزرگترین اقتصاد جهان خواهد بود برگزار شد، اما در حالی که اکثر ناظران انتظار داشتند این نشست تشریحکننده برنامه و سیاستهای دولت جدید ایالاتمتحده باشد، رئیسجمهوری جنجالی آمریکا باز هم با مواضع خاصی خبرساز شد. انتظار میرفت ترامپ در نشست خبری چهارشنبه بیشتر بر اصلاحات مالیاتی و مقرراتزدایی در بازارهای مالی، انرژی و کشاورزی تمرکز کند ولی او مستقیما شرکتهای دارویی را بهدلیل قیمتهای شان مورد حمله قرار داد، در جدالی لفظی با خبرنگار «سیانان» این رسانه را جعلی خواند و تهدید کرد که تعرفههای تازهای را بر شرکتهایی که محصولاتشان را خارج از ایالاتمتحده تولید میکنند، تحمیل خواهد کرد.
شاخص دلار که اواخر سال ۲۰۱۶ با کمک برنامههای اعلامی ترامپ و همین طور رشد نرخهای بهره در آمریکا، به اوج ۱۴ ساله رفته بود، در ژانویه ۲۰۱۷ دچار تعدیل شد اما قوی ماند. با این همه، روز چهارشنبه شاهد واکنش شدیدتر معاملهگران بازارهای جهانی ارز به سخنان ترامپ بود. شاخص دلار که سهشنبه هفته گذشته تا عدد ۰۱/ ۱۰۲ واحد تعدیل شده بود، چهارشنبه تا عدد ۷۸/ ۱۰۱ واحد پایین آمد. روند افت روز پنجشنبه نیز ادامه پیدا کرد تا شاخص دلار که این ارز جهانی را با ۶ رقیب عمده بینالمللیاش مقایسه میکند عدد ۳۵/ ۱۰۱ را مقابل خود ببیند. شاخص صبح جمعه رو به بالا تعدیل شد، ولی از اوج ۱۴ ساله خود که عدد شاخص را از مرز ۱۰۳ واحد نیز فراتر برده بود، فاصله زیادی دارد.
روز چهارشنبه عمدتا بازارهای آمریکایی سهام بودند که توانستند با نوسان شدید به صحبتهای ترامپ واکنش نشان دهند، اما پنجشنبه بیشتر شاخصهای بورس جهان افت کردند. وقتی ترامپ گفت که شرکتهای دارویی «در حال فرار از اتهام قتل هستند»، بیش از ۲۴میلیارد دلار از ارزش سهام این شرکتها کاسته شد. جالب اینجاست که سخنان تکراری ترامپ بود که باعث این افت میشد. سخنان او درباره هزینه زیاد تولید جنگندههای اف ۳۵ هم به کاهش شدید ارزش سهام «لاکهید مارتین» انجامید. سقوط ارزش این شرکتها، افت دیگر شرکتها را تکمیل کرد و بازارهای سهام را نگران سقوط بیشتر کرد. بیشتر شاخصهای آسیایی، اروپایی و آمریکایی حدود ۱ درصد از ارزش خود را در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه از دست دادند. شاخصهای آمریکایی که پس از انتخابات نوامبر، روزهای بسیار خوبی را به خود دیده بودند فعلا شاهد توقف جهش ترامپی خود هستند. نماد این وضعیت، افت شاخص داو جونز به کف سال ۲۰۱۷ در روز پنجشنبه است. با افت بازارهای سهام و دلار، بهای اوراق قرضه آمریکا با جهش مواجه شد و بازدهی آنها پایین آمد.
فلز زرد که پس از انتخاب ترامپ به شدت دچار ضعف شده بود، در دو هفته اخیر شاهد تعدیل روند خود شد، ولی روند رشد آن از چهارشنبه سرعت بیشتری گرفت. اونس طلا که روز سهشنبه تا بهای ۱۱۸۷ دلار بالا رفته بود، چهارشنبه روی قیمت ۱۱۹۱ دلار ایستاد که اوج ۶ هفتهای جدیدی برای این کالاهای سرمایهای بود. با افت شاخص دلار و خروج سرمایه از بازارهای سهام، این اوجگیری طلا عجیب نیست. طلا علاوهبر این عوامل از بهبود چهره فنی خود نیز نفع میبرد. طلا که در ماههای نوامبر و دسامبر سال گذشته میلادی به شدت تحت فشار رشد شاخص دلار، خیز بورسها و انقباض پولی در آمریکا بود، سال ۲۰۱۷ را با رشد آغاز کرده است. اونس روز پنجشنبه حتی از مرز ۱۲۰۰ دلار هم گذشت تا بهای ۱۲۰۷ دلار بالا رفت؛ اما در نهایت به کانال پایینتر بازگشت. صبح روز جمعه اونس عمدتا در محدوده ۱۱۹۰ دلار نوسان میکرد که نشان از قدرت گرفتن کالایی داشت که چند هفته پیش، کمتر از ۱۱۵۰ دلار قیمت خورده بود. نفت هم که دیگر کالای خام تحتتاثیر دلار است، فعلا فشار کمتری را احساس میکند، گرچه رهبر بازار کالاهای پایه، با عوامل داخلی بازار انرژی هم درگیر است.
روندهای سه روز گذشته نشان میدهد که احتمال معکوس شدن کامل روندهای ترامپی وجود دارد؛ اما هنوز برای اعلام حکم قطعی زود است. دیوید گووت، رئیس بخش فلزات گرانبها در موسسه «مارکس اسپکترون» به فایننشال تایمز میگوید: «اگر بازارها باور داشتند که ترامپ کاملا درباره اقتصاد حرف خواهد زد، محرکهای مالی معرفی خواهد کرد و عموما خوشبین خواهد بود، به طرز ناراحتکنندهای در خطا بودند. باید بگویم که اگر کسی فکر میکند ریاست ترامپ یکسره شیرینی و روشنی خواهد بود، واقعا باید نگاه دقیقتری به این آدم بکند!» مایکل آندرهیل، تحلیلگر «کپیتال اینوویشنز» میگوید: «حالا مردم میگویند ترامپ باید بیانات خود را با سیاست واقعی پشتیبانی کند و به ما بگوید دقیقا میخواهد چه کار کند.» حقیقت این است که دسته پرشماری از کارشناسان اقتصادی نگران سیاستها و سیاستگذاریهای ترامپ هستند، کسانی که در دو ماه گذشته نتوانسته بودند ذوق معاملهگران را خنثی کنند؛ اما حالا میتوانند هشدارهای جدیتری بدهند. به قول، جاستین ولفرز، استادتمام اقتصاد و سیاست عمومی در دانشگاه میشیگان در مقالهای که پنجشنبه در «نیویورک تایمز» چاپ شد، «ترس اخیر دلیل دارد. این مساله نامطلوب، اقتصاددانان را نگران میکند که ژست پوپولیستی ترامپ، ارزش کمتری به تخصص اقتصادی میدهد، آن هم در شرایطی که تحت تدابیر او، به آن تخصص نیاز بیشتری هست.«
منبع: اقتصاد نیوز
ارسال نظر