به گزارش «کالاخبر»، ایرج ناصری مقدم در نشست خبری طرح حمایتی خرید زعفران، اظهار کرد: اگر زعفران بالاتر از خرید حمایتی خریداری شود، این زعفران به فروش میرسد، اما چنانچه سه روز در تالار بورس ماند و به فروش نرفت؛ در تالار بورس خرید حمایتی توسط سازمان تعاون روستایی انجام میشود و این موضوع در پنج نقطه استان در حال راهاندازی است.
ناصری مقدم ادامه داد: در سال جاری با توجه به رفت و آمدهای انجام شده در روستاها و میزان تولید بالای زعفران، به خصوص در خراسان رضوی که رتبه یک کشور و حتی جهان را دارد، این احساس به وجود آمد که دستاندرکارانی به دنبال این هستند قیمت این طلای سرخ را بشکنند، به نحوی که کشاورز متضرر شود. در همین راستا طرح خرید حمایتی از طریق وزارت جهاد کشاورزی به دولت ارائه گردید و سازمان مدیریت نیز با آن موافقت کرد و به سه استان خراسان رضوی، شمالی و جنوبی ابلاغ شد.
رئیس سازمان تعاون روستایی خراسان رضوی خاطرنشان کرد: از زمان ابلاغ تاکنون نزدیک به ۶ کارگروه استانی داشتیم که در این ۶ کارگروه، ۱۸ مرکز خرید زعفران در استان برای خرید تجهیز و از پنجشنبه گذشته همراه با ابلاغ دستورالعملها و جداول خرید، خرید در شهرستانها آغاز شد. این خرید در هشت مرکز در تربت حیدریه، تربت جام، رشتخوار، زاوه و پس از آن در مشهد، نیشابور و سبزوار انجام شد و این کار در سایر مراکز نیز صورت خواهد گرفت.
وی اضافه کرد: تاکنون نزدیک به ۸ تن زعفران خریداری شده و نوع خرید به این شکل است که به صورت تحویل موقت از کشاورز بوده، این زعفرانها در پلاستیکهای مخصوص در حضور خود کشاورز توزیع شده و با پهنهبندی و نامه جهاد مبنی بر کشاورز بودن فرد، زعفران تحویل و جلوی کشاورز پلمپ میشود تا مراحل آزمایشگاهی را طی کند. از هر محموله ۲ نمونه ۵ گرمی آزمایش گرفته میشود؛ یک نمونه شاهد در داخل پلاستیک پلمپ و نمونه دیگر راهی آزمایشگاه میشود.
ناصری مقدم اضافه کرد: با استعلام انجام شده، ۱۰ آزمایشگاه در استان دارای استانداردهای لازم برای این آزمایشها هستند که با ۱۰ آزمایشگاه قرارداد بسته شده و در آزمایشگاه ظرف مدت ۴۸ تا ۵۲ ساعت نتیجه به ما ابلاغ و با جدول استاندارد ملی زعفران تطبیق داده خواهد شد، چنانچه قابل تحویل باشد، قرارداد دائمی مبنی بر واگذاری زعفران به دولت، بین سازمان تعاون با کشاورز بسته شده و زعفران به انبار اصلی سردخانه در مشهد ارسال خواهد شد.
رئیس سازمان تعاون روستایی استان خراسان در خصوص قیمت خرید زعفران در طرح حمایتی، گفت: زعفران تحویل داده شده چهار رنج قیمتی دارد. زعفران پوشال معمولی با قیمت ۸ میلیون و ۲۰۰هزارتومان، زعفران پوشال رشتهای درجه یک با قیمت ۹ میلیون تومان، زعفران رشتهای شبه نگین با قیمت ۹ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و زعفران رشتهای نگین با قیمت ۱۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان خریداری میشود که این زعفرانها با آنالیز و دستورالعمل اداره ملی زعفران قیمتگذاری و قرارداد با کشاورز بسته میشود.
وی با بیان اینکه تا تاریخ ۳۰ آذر ابلاغیه سازمان مرکزی، خرید ادامه دارد و این ۱۸ مرکز دایر هستند، عنوان کرد: ما تمایلی به خرید زعفران نداریم و مسئول تنظیم بازار هستیم؛ تا زمانی که کشاورز احساس کند قیمت حمایتی به نفعش هست ما خرید را انجام میدهیم و در خصوص محدودیت حمایتی تاکنون هزار میلیارد تعیین اعتبار انجام شده است.
ناصری مقدم گفت: امسال آمار موجود در خصوص زعفران بسیار بالا است، اما ما به میزانی خریداری میکنیم که بازار متعادل شود و امسال ممکن است تا ۷۰ تن خرید کنیم. بازار بورس زعفران برای ما مهم بوده و در بازار بورس قیمت نگین و شبه نگین نزدیک به قیمت حمایتی است.
رئیس سازمان تعاون روستایی خراسان رضوی خاطرنشان کرد: خوشبختانه امسال در دستورالعمل ابلاغی در کمیته راهبری با اعضای مشخص شده، تصمیمگیری خرید، نگهداری و شرایط بیمه و خسارت فیزیکی انجام شده است. بحث فروش زعفران بعد از خرید یا حین خرید نیز در چارچوب مقررات جاری به کمیته سپرده شده که یا به صورت مزایده و یا ارایه در تالار بورس به فروش میرسد.
وی افزود: در خصوص بحث تشخیص کشاورز در دستورالعمل به صراحت بیان شده که این اقدام زیر نظر کمیته مربوط به خرید زعفران انجام میشود و با توجه به پهنهبندی که در اختیارشان است، در یک فرمت طراحی شده که یکسان و دارای شماره سریال است، کشاورز به ما معرفی و اصالت وی توسط جهاد تایید میشود.
ناصری مقدم در خصوص نحوه و شرایط خرید زعفران در طرح حمایتی، بیان کرد: در هنگام تحویل زعفران، خبره محلی که در محل مستقر است تایید میکند این زعفران مربوط به امسال بوده یا کهنه است. امسال طبق دستورالعمل، هزینه آزمایشگاه با کشاورز است که این هزینه از قیمت خرید کم میشود و کشاورزانی که محصولشان در آزمایشگاه مورد تایید واقع نشد نیز ملزم به پرداخت این هزینه هستند که در حدود قیمتی هر نمونه ۱۵۰ هزارتومان است.
ناصری مقدم در خصوص همکاری خراسان رضوی با خراسان شمالی و کمک به آن برای اجرای طرح، بیان کرد: خراسان شمالی با توجه به عدم وجود آزمایشگاه استاندارد خواستار این است که کمکی از سمت خراسان رضوی در بحث نمونهگیریها انجام شود. یکی از وظایف سازمان بحث تنظیم بازار بوده و اعتقاد ما بر این است که حرکت عناصر بازار را منطقی کنیم.
وی اظهار کرد: سازمان تعاون روستایی از دو بخش حاکمیتی و تشکلها تشکیل شده که بیشترین وظیفه خریدهای مباشرتی، توافقی، حمایتی یا تضمینی با نظارت نهادهای حاکمیتی و با عمل کردن قسمت تشکلها انجام میشود.
وی افزود: مجموعه ۶۷۱ تشکل موجود از قبیل روستایی و کشاورزی از اتحادیهها و تشکلهای تعاون خدمات روستایی و تعاونیهای کشاورزی تخصصی در زمینه خدماترسانی به بخش کشاورزی فعالیتهای گسترده ای میکنند که خریدهای حمایتی، توافقی و تضمینی بخشی از این موارد است. هر زمان در بحث تنظیم بازار این احساس در وزارت جهاد کشاورزی ایجاد شود که به کشاورز آسیب خواهد رسید، سازمان این وظیفه را در خود احساس میکند که یا خرید حمایتی، یا توافقی و یا تضمینی انجام دهد.
وی در خصوص موضوع بیمه نیز گفت: بیمه زعفران و محصولات کشاورزی توسط صندوق بیمه کشاورزی انجام میشود و تنها بیمه ما این است که محصولات موجود در انبار را در بحث احتراق و آتشسوزی بیمه میکنیم و در بحث حمل و نقل این بیمه نیز انجام میشود.
ارسال نظر