بورس کالا

در هفته گذشته رویداد ها و اظهار نظرهای مهمی پیرامون بورس کالای ایران صورت گرفت که تنظیم عرضه و تقاضای بازار با اجرای طرح قیمت تضمینی گندم، امکان خرید و فروش سکه در بستر آنلاین بورس کالا، برگزاری جلسه هم اندیشی سندیکای لوله و پروفیل برای بهبود بازار ورق گرم در بورس کالا، تنظیم بازار زعفران از طریق بورس کالا و پرداخت سریع مطالبات ذرت کاران با کمک بورس کالا از مهم ترین آنها بود.

تنظیم عرضه و تقاضای بازار با اجرای طرح قیمت تضمینی گندم

به گزارش «پایگاه خبری بورس کالای ایران»مدیر عامل بورس کالای ایران درباره جایگزینی طرح قیمت تضمینی به جای طرح خرید تضمینی گفت: یکی از مشکلات اقتصاد کشور این است که طرح‌های حمایتی در حوزه کشاورزی قالبی را به خود گرفته‌اند که دولت تمام هزینه محصولات کشاورزی را با هر کیفیتی ضمانت کند که ادامه اجرای این قالب هم امکان‌پذیر نیست.

حامد سلطانی نژاد با بیان اینکه وقتی منابع دولتی به خرید محصولات کشاورزی اختصاص می‌یابد، هزینه‌ها در جهت منافع دولت برنامه‌ریزی نمی‌شود، افزود: برای مثال در سال گذشته دولت ۱۶ هزار میلیارد تومان بابت خرید گندم هزینه کرد که این رقم معادل نیمی از بودجه عمرانی کشور است. به نظر می‌رسد که ادامه این روش حمایت از محصولات کشاورزان امکان‌پذیر نیست. باید روشی پیاده شود که ضمن حمایت از تولید گندم در کشور، هزینه‌های دولت را کاهش دهیم. طرح پیشنهاد شده این است که طرح قیمت تضمینی جایگزین طرح خرید تضمینی شود.

سلطانی نژاد گفت: در این طرح قرار است به جای اینکه دولت محصولات کشاورزان را خریداری کند، اجازه بدهد کشاورزان محصولات خود را در یک بازار مبتنی بر عرضه و تقاضا ارائه کنند و زمانی که محصول مورد معامله قرار گرفت اگر کمتر از قیمت حمایتی به فروش رفت، مابه تفاوت آن را دولت بپردازد.این طرح در مورد محصول جو و ذرت به اجرا رسیده است و در مورد محصول جو صرفه‌جویی دولت از محل اجرای طرح قیمت تضمینی چیزی بیش از ۷۰۰ میلیارد تومان بوده است.

وی ادامه داد: دولت در سازوکار انبار و گواهی سپرده می‌تواند مسئولیت خود را بهتر انجام دهد؛ بنابراین وقتی گندم وارد بازار سرمایه شد نباید نگران افزایش قیمت‌ها باشیم. چرا که در این شرایط دولت می‌تواند به طور شفاف بررسی کند که چه عاملی در بازار قیمت‌ها را افزایش یا کاهش می‌دهد و برای جلوگیری از نوسانات غیرعادی، عرضه و تقاضا را تنظیم کند.

امکان خرید و فروش سکه در بستر آنلاین بورس کالا

مدیر عامل بورس کالای ایران با اشاره به احتمال خطر امنیت و تقلب در معاملات سکه به صورت فیزیکی نیز گفت: بورس کالا ظرفیت عرضه سکه را دارد و این تصمیم منوط به نظر بانک مرکزی است.

حامد سلطانی نژاد افزود: شرایط این عرضه در بورس کالا مهیا است زیرا بورس اوراق بهادار مدت مدیدی است که تجربه عرضه و تقاضا سهام و کالا را به صورت برخط و آنلاین در قالب سیستمهای oms و سیستمهای کارگزاری مطمئن دارا است.

وی افزود: به نظرم ایجاد خرید و فروش طلا و سکه در بستر آنلاین در بورس کالا تجربه خوبی برای معاملات این کالای ارزشمند خواهد بود به علاوه آنکه می تواند اثرگذاری قابل توجهی در جهت افزایش امنیت و مبازره با ورود تقلب و پولشویی در این بازار را به ارمغان بیاورد.

پرداخت وجوه جوکاران ظرف چند روز به جای ماه‌ها انتظار

رییس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت:با اجرای طرح قیمت تضمینی به جای خرید تضمینی، ماه ها انتظار کشاورزان برای دریافت مطالباتشان و ایجاد دلسردی و مشکلات عدیده مالی، جای خود را به پرداخت حدود ٧٠ درصدی پول کشاورزان در کوتاه ترین زمان ممکن می‌دهد.

محمدرضا پورابراهیمی گفت: عرضه محصولات کشاورزی از جمله جو در بورس کالا اقدام مثبت و کارشناسی است؛ چرا که از مزایای اصلی عرضه جو براساس طرح قیمت تضمینی، شفافیت قیمت و کیفیت محصول است، به‌طوری که خریداران به واسطه عرضه این محصول در بورس از لحاظ کمی و کیفی با خیال راحت‌تری به عرضه‌هایی که از طریق بورس انجام می‌شود، روی می‌آورند و اگردولت می خواهد تضامینی به کشاورز در خصوص فروش محصولات خود با قیمت مناسب دهد، بهترین راهکار عرضه محصولات در بورس است.

وی تصریح کرد: ورود هر نوع کالایی در بورس کالا باعث ایجاد شفافیت در تقاضا و افزایش اطلاعات مرتبط با عرضه کالاها می‌شود، همچنین در بورس کالا ایجاد مکانیسم عرضه و تقاضادر یک فضایی کاملا تعریف شده شکل خواهد گرفت. این درحالی است که براساس مبنای عملیات مرتبط با مبادلات هرکالا در اقتصاد کشور با یک نحوه بهتر و برنامه‌ریزی دقیق‌تریاز طریق بورس کالا عملیاتی خواهد شد.

کاهش بار مالی دولت با اجرای قیمت تضمینی گندم در بورس کالا

رییس بنیاد توانمندسازی گندم گفت: در سیاست قیمت تضمینی، بار مالی دولت در بحث گندم کاهش پیدا می کند و دولت تنها باید مابه‌التفاوت قیمت تضمینی را بپردازد.

علی‌قلی ایمانی در خصوص قیمت تضمینی و عرضه گندم در بورس کالا اظهار داشت: بحث خرید تضمینی محصولات کشاورزی در برنامه ششم  به دولت تکلیف شد و قرار بود آرام آرام قاعده خرید تضمینی از میان برود و قاعده قیمت تضمینی جایگزین آن شود. به این معنا که دولت بر اساس قانون و مطابق نرخ تورم سالانه قیمت را اعلام کند سپس کالا پس از ورود به بورس کالا با هر قیمتی که فروش رفت، مابه تفاوت آن را با قیمت اعلام شده دولت به حساب کشاورزان واریز می کند.

وی افزود: حُسن اول این اتفاق این است که گندمی که وارد بورس می‌شود از نظر مشخصات ظاهری، درجه خلوص، میزان پروتئین، منطقه‌ای که تولید شده و شرایط اقلیمی دارای یک شناسنامه می‌شود و سپس ظرف چند روز پول آن به حساب کشاورزان واریز می شود.

وی در رابطه با کاهش هزینه های دولت با اجرای طرح قیمت تضمینی خاطر نشان کرد: حسن دوم آن این است که دولت اگر خرید تضمینی انجام دهد حجم سنگینی از نقدینگی را در یک فاصله زمانی کوتاه باید متحمل شود لذا با این طرح بار مالی دولت در بحث گندم کاهش پیدا می‌کند و تنها مابه‌التفاوت قیمت تضمینی را باید بپردازد. دولت امسال ۱۲ هزار میلیارد برای خرید تضمینی هزینه کرد در حالی که با قیمت تضمینی حدود ۴ هزار میلیارد هزینه خواهد کرد.

حفظ اعتبار کالای ایرانی با ایجاد سکوی مشترک بورس کالای ایران و هند

رئیس اتاق بازرگانی ایران و هند با بیان اینکه راه اندازی سکوی معاملاتی ایران و هند بر اقتصاد کشور تاثیرات مثبتی خواهد داشت، گفت: با اجرای این طرح مشتریان توانمند هند شناسایی شده و با آنها به طور مستقیم معامله میکنیم که در این صورت واسطه های غیر ضروری حذف شده و معاملات شفاف خواهد شد.

ابراهیم جمیلی گفت: همکاری بورس کالای ایران و هند و راه اندازی سکوی معاملاتی برای فروشندگان و تولید کنندگان و نیز برای خریداران مزیت های زیادی به همراه داشته و محصولات را از واسطه گری نجات می دهد.

وی افزود: صادرات برخی محصولات مانند پتروشیمی و قیر به هند از استانداردهای لازم برخوردار نبوده و اعتبار کالای صادراتی کشور را زیر سوال می برد و باعث کاهش شفافیت معاملات می شود این در حالی است که با انجام معاملات در بورس کالا معاملات شفاف و استاندارد شده و اعتبار کالای ایرانی حفظ می شود.

به گفته رئیس اتاق بازرگانی ایران و هند اثرات راه اندازی سکوی معاملاتی ایران و هند بر اقتصاد کشور، افزایش صادرات و همچنین صادرات پایدار است، ضمن اینکه با اجرای این طرح، مشتریان توانمند هند شناسایی شده و با آنها مستقیما معامله می کنیم که در این صورت واسطه هایی غیر ضروری حذف شده و معاملات شفاف خواهد شد.

هم اندیشی برای بهبود بازار ورق گرم

طی جلسه هم اندیشی سندیکای لوله و پروفیل در بورس کالای ایران که هفته گذشته برگزار شد، مقرر شد تا سازمان حمایت ظرف یک هفته بررسی های لازم را از قیمت های جهانی و وارداتی ورق انجام داده و مراتب را به بورس کالا اعلام کند و سندیکای لوله و پروفیل نیز آمار میزان مصرف واحدها را ارائه دهد.

در این نشست، سندیکای لوله و پروفیل مواردی را در خصوص معاملات مچینگ محصولات فولاد مبارکه در بورس کالای ایران مطرح کرد که ضمن ارائه توضیحات لازم در این خصوص، اعلام شد که این معاملات طبق ضوابط وزارت صنعت، معدن و تجارت و شرایط خاص این محصولات صورت گرفته که مصوبات آن از سال ۸۲ در بخش های مختلف وجود دارد.

در این جلسه بعد از ارائه نقطه نظرات مختلف در نهایت تصمیم گیری شد تا سازمان حمایت ظرف یک هفته بررسی های لازم را از قیمت های جهانی و وارداتی ورق انجام داده و مراتب را به بورس کالا اعلام کند و سندیکای لوله و پروفیل نیز آمار میزان مصرف واحدها را ارائه دهد؛ علاوه بر این مقرر شد تا در خصوص معاملات مچینگ بعد از ارائه گزارش سازمان حمایت بررسی های لازم صورت گرفته و پس از آن اقدامات لازم به عمل آید.

بازار زعفران از طریق بورس کالا تنظیم می‌شود

یک نماینده مجلس با تاکید بر لزوم عرضه محصولات استراتژیک مانند زعفران در بورس کالا گفت: معامله زعفران در این بورس می‌تواند در تنظیم بازار، شفاف‌سازی قیمت‌ها، اطمینان خاطر کشاورزان و حذف دلالان نقش تعیین کننده‌ای داشته باشد.

محمد حسن نژاد با بیان اینکه با توجه به ظرفیت هایی که در بورس کالا وجود دارد باید از این ظرفیت در راستای تنظیم بازار زعفران استفاده کرد، افزود: بورس کالا در چند سال اخیر با اقدام های موثری که انجام داده توانسته است ارتباط بین بازار سرمایه و بخش کشاورزی را بیشتر کند. در این میان برای عرضه زعفران و برخی کالاهای استراتژیک، بورس کالا باید زیر ساخت هایی فراهم کند تا کشاورز بتواند با اطمینان و امنیت خاطر زعفران خود را در این بازار عرضه کند.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با تاکید بر اینکه عرضه زعفران در بورس، اقدام منطقی و صحیحی است، گفت: بورس محلی برای کشف قیمت است و به طور یقین با معامله زعفران در بورس شاهد شفافیت قیمت این محصول خواهیم بود که این امر به نفع کشاورزان است، چرا که  یکی از راهکارهای کمک به بخش کشاورزی، شفاف سازی و نظامند کردن بازار است که در این خصوص باید از بورس کالا کمک گرفته شود.

حسن نژاد با اشاره به اینکه ورود زعفران در بورس علاوه برشفاف شدن قیمت ها باعث کمرنگ شدن فعالیت دلالان می شود، اظهارداشت:به لطف وجود بورس کالا در اقتصاد ملی، شاهد گسترش و توسعه بازار های مختلف کالایی به عنوان یکی از ملزومات اصلی اقتصاد هستیم و بدون شک عرضه سایر محصولات استراتژیک و البته حمایت مسوولان مربوطه در بورس کالا، ثمرات زیادی برای اقتصاد کشور به همراه خواهد داشت.  

مزیت های خرید توافقی زعفران از بورس کالا

سرپرست مدیریت توسعه بازار فیزیکی بورس کالای ایران گفت:سیاست خرید توافقی زعفران از سیاست های حمایتی دولت است که دستورالعمل آن از سوی وزیر جهاد کشاورزی ابلاغ شده و توسط سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران در قالب دو سناریو اجرایی می شود.

اکبر میرزاپور سرپرست مدیریت توسعه بازار فیزیکی بورس کالای ایران به عرضه زعفران در بورس کالا اشاره کرد و گفت: سیاست های حمایتی دولت از محصولات کشاورزی از سال ۹۴ برای دو محصول جو و ذرت در قالب قیمت تضمینی در بستر بورس کالا آغاز شد به طوری که در سال ۹۴ این طرح به صورت پایلوت اجرایی شد.

وی ادامه داد: سیاست خرید توافقی زعفران نیز نوع دیگری از سیاست های حمایتی دولت است که دستورالعمل آن از سوی وزیر جهاد کشاورزی ابلاغ شده و خرید زعفران به قیمت توافقی توسط سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران در قالب دو سناریو صورت می گیرد.

سرپرست مدیریت توسعه بازار فیزیکی بورس کالای ایران تصریح کرد: سیاست های حمایتی دولت مجموعه وسیعی از ابزارها را شامل می شود که در مورد زعفران صلاحدید وزارت جهاد کشاورزی اعمال سیاست خرید توافقی است که با هدف حمایت از کشاورزان در حال اجرایی شدن است.

تشکیل بازار مشتقه ارز یک ضرورت اجتناب ناپذیر است

مدیر عامل شرکت مشاور سرمایه گذاری آوای آگاه گفت: بانک مرکزی تنها مرجعی است که می تواند زمینه ایجاد بازار مشتقه ارز در کشور را فراهم کند که تحقق این امر منجر به کنترل نوسانات ارزی می شود.

مهدی طحانی، درباره اهمیت راه اندازی بازار مشتقه ارزی گفت:تجار می توانند ارز مورد نیاز خود را در بازار مشتقه ارزی از قبل خریداری و یا ارز به دست آمده از فروش محصولات صادراتی خود را در این بازار به صورت شفاف به متقاضیان عرضه کنند.

وی با اشاره به اینکه راه اندازی بازار مشتقه ارزی همانند بازار مشتقه سکه خواهد بود، افزود: هنگام راه اندازی بازار مشتقه باید به بازار فیزیکی آن توجه جدی داشت چون وقتی از معامله مشتقه یک دارایی فیزیکی سخن به میان می آید باید به این مهم توجه کرد که دارایی مورد نظر از کجا تامین خواهد شد.

طحانی در ادامه اظهارداشت: بدون شک با راه اندازی بازار مشتقه ارزی در بورس کالا یک تابلوی فرعی ارائه می شود و روندی مانند بازار سکه بهار آزادی در پیش گرفته می شود.بنابراینایجاد یک بازار متشکل، سازمان یافته و خود انتظام که بازار مشتقه ارزی زیر مجموعه این بازار می تواند باشد در کشور ما یک ضرورت انکار ناپذیر دارد.

افزایش کیفیت آرد با عرضه گندم وارداتی در بورس کالا

مدیرعامل کارخانه آرد خوشه عجب شیر با ارائه این پیشنهاد که برای ارتقاء کیفیت آرد و نان در کشور باید گندم وارداتی هم در بورس کالا عرضه شود، خاطرنشان کرد: دولت گندم وارداتی را هم در بورس کالا عرضه کند تا آردسازان کشور بتوانند با اختلاط گندم‌ها کیفیت آرد را ارتقاء دهند.

سید حجت موسی‌زاده بیان کرد: بزرگترین مشکل ما در حال حاضر کمبود گندم است که برای رفع این معضل به واسطه طرح عبور موقت برای صادرات، بخشی از گندم‌های خارجی را برای ارتقاء کیفیت در تولید آرد خبازی دولتی استفاده می‌کنیم که البته هزینه تمام شده آن برای کارخانه به صرفه نیست اما برای حفظ کیفیت ناچار به انجام این کار هستیم.

وی با ارائه این پیشنهاد که برای ارتقاء کیفیت آرد و نان در کشور گندم وارداتی هم در بورس کالا عرضه شود، خاطرنشان کرد: دولت گندم وارداتی را هم در بورس کالا عرضه کند تا آردسازان کشور بتوانند با اختلاط گندم‌ها کیفیت آرد را ارتقاء دهند.

پرداخت سریع مطالبات ذرت کاران با کمک بورس کالا

مدیرعامل شرکت پیشتیبانی امور دام جنوب استان کرمان گفت: ۸۰ هزار تن ذرت منطقه جنوب کرمان در سال زراعی جاری در بورس کالا به فروش می رسد.

شهریاری افزود: شرکت پیشتیبانی امور دام جنوب کرمان با حمایت دفتر مرکزی این شرکت، سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان و کارخانجات ذرت خشک کنی در زمینه حمایت از کشاورزان ذرتکار این منطقه از ۲۰ آبان ماه تا ۳۰ اسفندماه سال جاری اقدام به دریافت ذرت از کشاورزان می کند.

شهریاری با بیان اینکه ذرت های خریداری شده از طریق بورس کالا به روش فیزیکی به فروش می رسند، تصریح کرد: قیمت خرید تضمینی هر کیلو محصول ذرت خالص ۱۰ هزار و ۶۵۰ ریال بوده که این مبلغ پس از فروش محصول ذرت و وصول بخشی از قیمت تضمینی این محصول در بورس کالا و تامین تفاوت قیمت آن تا مبلغ مصوب از بودجه دولت، حداکثر ۱۰ روز پس از فروش به حساب کشاورزان واریز می شود.

وی خاطرنشان کرد: سال گذشته ۶۰ هزار تن محصول گندم منطقه جنوب کرمان از طریق بورس کالا به فروش رسید و در ۲۷ روز پس از فروش بطور ۱۰۰ درصد مطالبات کشاورزان پرداخت شد.

تامین کل نیاز داخلی "پلی استایرن انبساطی" از طریق بورس کالا

مدیر عامل پتروشیمی گروه انتخاب از عرضه محصول پلی استایرن انبساطی در بورس کالا خبر داد و گفت: راه اندازی پتروشیمی پلی استایرن انتخاب با سرمایه گذاری ۱۰۰درصدی بخش خصوصی علاوه بر تامین کل نیاز کشور، امکان خودکفایی از واردات این محصول را مهیا کرده و ایران را به یکی از بزرگترین صادرکنندگان این محصول در دنیا تبدیل کرده است.

مهران تربیت، با بیان اینکه به منظور استفاده از پتانسیل های مناسب بورس کالا اقدام به پذیرش محصول پلی استایرن انبساطی کرده ایم ،گفت: با توجه به امکان تامین کل مصرف کشور و همچنین پتانسیل های بالای صادرات این محصول و همچنین جلوگیری از حضور واسطه ها و افزایش کاذب قیمت محصول اقدام به پذیرش آن در بورس کالا شد.

وی افزود: با این اتفاق امکان عرضه با قیمت شفاف و رقابتی به مصرف کنندگان واقعی نهایی وجود داشته و همچنین ارتباط مستقیم شرکت با مصرف کنندگان نهایی و دریافت نظرات بهبود آنها در کیفیت و بهینه کردن قیمت مدنظر، از جمله منافع اقتصادی این اقدام است.بهره مندی از تسویه نقدی و دریافت وجه کالا از طرف اتاق مبادلات بورس کالا اطمینان بهتری برای شرکت پدید می آورد.

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

آخرین اخبار

پربازدیدترین‌ها

بورس های کالایی جهان

بازار جهانی

آموزش

کلیدواژه ها