علی ابراهیمی

اجرای موفقیت آمیز سیاست قیمت تضمینی به صورت آزمایشی برای دو محصول جو کرمانشاه و ذرت خوزستان در بورس کالا طی سال ۹۴ موجب شد در سال ۹۵ شاهد جایگزینی آن با طرح خرید تضمینی و انجام معاملات کل جو و ذرت کشور در بورس کالا باشیم.

به گزارش«پایگاه خبری بورس کالای ایران»، روشن شدن مزایای این طرح برای بخش کشاورزی و وصول سریع پول کشاورز در کنار منافع دولتی آن از بابت کاهش هزینه های تحمیلی ناشی از پرداخت مطالبات به کشاورزان، باعث شد دولت تصمیم بگیرد اجرای آزمایشی این سیاست را در سال جاری به محصول گندم نیز تعمیم داده و در جدیدترین تصمیم خود برنامه عرضه کل گندم تولیدی کشور در بستر بورس کالا را مطرح کند.

توسعه بورس کالای کشاورزی و عرضه محصولات این حوزه در بورس کالای ایران در راستای افزایش بهره وری بخش کشاورزی، در حالی به عنوان یک سیاست اصلی وزیر جهاد کشاورزی در دولت دوازدهم معرفی شده که محمود حجتی در برنامه گفت و گوی ویژه خبری چهارشنبه هفته گذشته ضمن بررسی عملکرد ۱۰۰ روزه وزارتخانه متبوع خود، از برنامه ریزی برای عرضه گندم در بورس کالا خبر داد.

بدین ترتیب، وزیر جهاد کشاورزی طی این برنامه تلویزیونی عنوان کرد که در حال حاضر، جو و ذرت در بورس کالا عرضه می شود و برای عرضه گندم در بورس کالا نیز برنامه ریزی شده است. این سخنان در حالی از سوی محمود حجتی مطرح شد که به نظر می رسد مهر تاییدی بر خبر عرضه کل گندم تولیدی از سال آینده در بورس کالا باشد که طی ماه گذشته از سوی یزدان سیف معاون وزیر جهاد کشاورزی اعلام شده بود.

مزایای عرضه کل گندم کشور در بورس کالا

در همین ارتباط، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس به ماده ۳۳ قانون افزایش بهره وری بخش کشاورزی اشاره کرد و گفت: براساس این ماده مقرر شد دولت به جای خرید تضمینی محصولات کشاورزی، سیاست قیمت تضمینی را به اجرا درآورد که این مهم با حمایت شخص وزیر جهاد کشاورزی طی دو سال اخیر به اجرا درآمده است.

علی ابراهیمی در خصوص مزایای عرضه کل گندم تولیدی در بورس کالا گفت: در وهله اول اجرای چنین سیاستی بار مالی دولت را کاهش می دهد و دولت به جای آنکه مجبور به پرداخت کل هزینه خرید گندم از کشاورزان شود، تنها مابه التفاوت قیمت کشف شده در بورس کالا با قیمت طرح خرید تضمینی را پرداخت می کند.

وی در بیان مزیت دوم این طرح اظهار کرد: دومین مزیت اجرای طرح قیمت تضمینی گندم، وصول سریع تر پول کشاورزان است تا دیگر منتظر تأمین اعتبارات لازم جهت پرداخت مطالبات خود از دولت نباشد.

این نماینده مجلس، شفافیت قیمت ها و تعیین آن براساس نظام عرضه و تقاضا را به عنوان موضوع دیگری دانست که می توان از آن به عنوان یک مزیت اجرای سیاست قیمت تضمینی می توان یاد کرد.

وی به امکان حرکت به سمت واقعی تر شدن قیمت ها با عرضه گندم در بورس کالا به عنوان چهارمین مزیت اشاره کرد و افزود: با توجه به اینکه ایران جزو کشورهای نیمه خشک محسوب می شود، قیمت بهای تمام شده تولید در آن در مقایسه با دیگر کشورهای تولیدکننده گندم به مراتب بالاتر است. ضمن اینکه مکانیزه نبودن تجهیزات کشاورزی در کشور نیز در بالا بودن قیمت بهای تمام شده تولید عاملی موثر است. چنین شرایطی در حالی بخش کشاورزی را در کشور تحت تأثیر خود قرار داده که این امر فضا را برای رقابت سخت تر می کند. هر چند توجه به آنها و تلاش برای بهبود وضعیت می تواند منجر به افزایش بهره وری تولید شود.

کاهش ناخالصی ها در گندم خریداری شده

این عضو کمیسیون کشاورزی مجلس به موضوع اختلاط گندم با ناخالصی های غیرمفید همچون ماسه بادی و خاک به عنوان یکی از مشکلات خرید تضمینی گندم توسط دولت پرداخت و گفت: وقتی دولت به عنوان خریدار انحصاری عمل می کند، نمی تواند نظارت دقیق را نسبت به کیفیت لازم محصول داشته باشد و مشکل اختلاط گندم با ناخالصی ها نیز از همین بابت بروز می کند. چنانچه خریدار بخش غیردولتی و واحدهای خصوصی باشد، نسبت به کیفیت محصول مراقبت و نظارت کافی اعمال می کند تا کالای با کیفیت خریداری نماید که این رویداد نیز می تواند با اجرای طرح قیمت تضمینی گندم صورت گیرد.

به گفته ابراهیمی، امکان برنامه ریزی در حوزه تولید و دستیابی به آمار واقعی بخش کشاورزی به کمک سامانه معاملات بورس کالا و ثبت اطلاعات عرضه کنندگان و خریداران در آن، ششمین مزیت عرضه گندم در بورس کالا به شمار می رود.

وی اظهار داشت: زمانی که دولت محصول را ۳۰ تا ۴۰ درصد بالاتر از قیمت کشورهای همسایه و نرخ واردات آن خریداری می کند، امکان برخی سودجویی ها و قاچاق بی رویه به داخل کشور برای فروش در قالب تولید داخلی و به قیمت بیشتر به دولت وجود دارد.

این نماینده مجلس افزود: اما با عرضه گندم در بورس کالا، به دلیل اینکه مبدا و مقصد هر کالا مشخص می شود، جلوی اینگونه تقلب و سودجویی ها گرفته می شود که این نیز هفتمین مزیت اعتماد به بورسکالا در اجرای خرید محصولات از کشاورزان است.

وی در پایان هشتمین مزیت عرضه کل گندم کشور در بورس کالا را عنوان کرد و گفت: به کمک اطلاعات ثبت شده از میزان عرضه و تقاضای موجود برای هر محصول در بورس کالا می توان جهت برنامه ریزی و مدیریت حجم تولید و کاشت محصولات مختلف حوزه بهره برد.

منبع:باشگاه خبرنگاران

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

آخرین اخبار

پربازدیدترین‌ها

بورس های کالایی جهان

بازار جهانی

آموزش

کلیدواژه ها